TikTok Tammo: 'Ik bin gewoon dij nuchtere Grunneger bleven, gewoon miezulf, verder niks!'

Johannes Peetsma alias TikTok Tammo werd in 2020 Groninger van het Jaar
Johannes Peetsma alias TikTok Tammo werd in 2020 Groninger van het Jaar © RTV Noord
De nominaties voor de Groninger van het Jaar (GvhJ) zijn ingezonden en het stemmen kan tot vrijdagavond 18.00 uur. Daarom spreken we dagelijks met (familie of bekenden van) oud-winnaars over hoe zij het winnen van de eretitel hebben ervaren en wie zij dit jaar zouden willen nomineren. Vandaag de laatste in deze rubriek en dat is de meest recente winnaar: Johannes Peetsma, beter bekend als TikTok Tammo.
Bijna een jaar geleden kreeg Peetsma 49 procent van de stemmen in de verkiezing. Daarmee liet hij arts-microbioloog Alex Friedrich (37 procent) en vrijwilligster Natascha Snoek (14 procent) achter zich. Maar of hij het had zien aankomen?

Sneeuwbaleffect

‘Pas in augustus 2020 maakte ik het eerste TikTok Tammo-filmpje: toen wist ik eigenlijk helemaal nog niet hoe TikTok werkte. Ik zag anderen leuke filmpjes maken en typetjes nadoen, dus ik besloot ook maar een willekeurig filmpje te maken. Daarna ging het snel: als een soort sneeuwbaleffect begon het balletje steeds verder te rollen', zegt Peetsma.
En zo liep één filmpje uit tot inmiddels meer dan 143.000 volgers en bijna 2 miljoen likes op zijn TikTok-account. Winnen van de GvhJ-prijs was voor Peetsma de kers op de taart.
Peetsma introduceerde in coronatijd het typetje TikTok Tammo, waarmee hij regelmatig typische Groningse zaken benoemde via de social media-app TikTok. Omdat hij dat in geheel Groningse stijl deed, toverde hij bij veel mensen een glimlach op het gezicht. En omdat er juist in coronatijd over het algemeen weinig te lachen viel, viel Peetsma in positieve zin op. 'Het zijn korte, herkenbare grappen. En heel deelbaar, want ze komen volop langs via WhatsApp', vertelde hij er eerder over.
Het is fantastisch om te horen dat ik voor sommige mensen toch het verschil heb kunnen maken
Johannes Peetsma - TikTok Tammo
‘In een korte tijd kreeg ik enorm veel positieve reacties op de filmpjes. Het was nou eenmaal op en top Gronings, en dat vonden mensen prachtig.' Peetsma trad op als lichtpuntje terwijl veel mensen noodgedwongen thuiszaten door de geldende coronaregels.
'Nog steeds krijg ik af en toe een berichtje van mensen die zeggen ‘Ik heb zo’n enorm slecht jaar gehad en jouw filmpjes waren iets waar ik naar uit kon kijken', dat is heel bijzonder. Ik ben natuurlijk maar een soort van comedian die in korte tijd bekend is geworden door online grapjes te maken. Dan is het fantastisch om te horen dat ik voor sommige mensen toch het verschil heb kunnen maken.'
Ik ben wel geboren en getogen in Groningen, maar bij mij thuis spraken we geen Gronings. Ik ben me er dus het afgelopen jaar wel meer in gaan verdiepen
Johannes Peetsma - TikTok Tammo

Ambassadeur van Groningen

Dankzij die reden vond een groot deel van de Groningers dat Peetsma de prijs verdiende. 'Ik merk dat ik als Groninger van het Jaar toch een soort van ambassadeur van Groningen ben geworden. Als er tegenwoordig iets in het nieuws is over Groningen, word ik toch al vaak gevraagd om te reageren. Zo is het ook met de Groninger taal, terwijl dat eigenlijk nooit echt de bedoeling was’, lacht Peetsma.
'Ik ben wel geboren en getogen in Groningen, maar bij mij thuis spraken we geen Gronings. Ik ben me er dus het afgelopen jaar wel meer in gaan verdiepen.’

Tammo in het theater

Nu Peetsma op dreef is, is hij niet van plan om binnenkort te stoppen: 'Er liggen nog meer dan genoeg plannen voor Tammo op de plank, eigenlijk te veel. Maar ik leef van dag tot dag: als ik ergens enthousiast over ben, wil ik dat ook gewoon doen. Achter de schermen wordt er hard gewerkt, en wie weet zien we Tammo binnenkort wel in het theater verschijnen...', geeft Peetsma een tipje van de sluier.

Wat zegt Tammo zelf?

Tammo, in tegenstelling tot de goedlachse Johannes, is wat stug en nukkig en wordt gekenmerkt door zijn platheid. Speciaal voor RTV Noord geeft hij een interview over hoe hij zijn winnaarschap van Groninger van het Jaar heeft ervaren.
TikTok Tammo: 'Ik bin gewoon dij nuchtere Grunneger bleven, gewoon miezulf, verder niks!'
In de eerste paar weken zei iedereen ‘geweldig doan Tammo’ en kreeg ik soms eem n extra stukkie dreuge worst bie de slager. Dat was natuurlek hastikke mooi, mor dernoa goan de mensen 't vergeten. Din heur je der niks meer over, dus de verantwoordelijkheden moest ik zelf mor invullen.'
Zo bedacht Tammo een manier om de kwaliteit van eierballen te bewaken, zette hij stappen om Schiermonnikoog te annexeren - aangezien het eiland volgens hem toch écht bij Groningen hoort - en af en toe stuurde hij een appje naar trainer Danny Buijs voor het nodige (on)gevraagde advies over de FC-selectie.
Ik bin gewoon dij nuchtere Grunneger bleven, gewoon miezulf, verder niks!
TikTok Tammo
Ook Anita – het typetje van de vrouw van Tammo – mag haar zegje doen: 'Op den duur docht hai dat alles om Grunnen droien mos. t Steeg wel n beetje noar zien bol hor, dat vond ik mor niks hor!'
Maar volgens Tammo zelf zal de roem nooit naar zijn hoofd stijgen. 'Veur de rest bin ik gewoon dij nuchtere Grunneger bleven, gewoon miezulf, verder niks!'

Groninger van het Jaar 2021

Het publiek van RTV Noord heeft dit jaar drie genomineerden gekozen voor de titel Groninger van het Jaar: Nel Postmus, Onno Kukler en Susan Top. Als het aan Peetsma en TikTok Tammo zou liggen, had journalist Willem Groeneveld ook tussen de genomineerden mogen staan. Peetsma: 'Willem heeft zo enorm veel moeten doorstaan, maar ondanks alles laat hij zich niet kisten. Hij staat voor wat hij schrijft en daar heb ik enorm veel waardering voor.'

Hoe kun je stemmen?

Wil je stemmen op één van de kandidaten? Doe dat dan hier. Je kunt per IP-adres één keer per dag stemmen.
Stemmen kan tot vrijdagavond 18.00 uur. Daarna wordt in Noord Vandaag door verkiezingsleider Ronald Niemeijer en TikTok Tammo bekendgemaakt wie de titel gewonnen heeft.