Opinie: Besluit om scholen toch te sluiten komt veel te laat

Eva Hulscher
Eva Hulscher © RTV Noord
Basisscholen gaan volgende week dicht. Daarmee vervalt de laatste lesweek van dit jaar en gaat de kerstvakantie van basisschoolkinderen over drie dagen in.

'Heel zwaar besluit'

Voorafgaand aan het kabinetsoverleg dinsdag noemt minister Arie Slob dit ‘een heel zwaar besluit’. Daar heeft hij gelijk in. Of scholen nu zouden openblijven of dichtgaan, er is namelijk altijd een verliezer. Bij open scholen verliest het kabinet een wapen in de strijd tegen corona. Als de scholen dichtgaan zijn de kinderen de pineut.
Kortom, ieder voordeel heeft echt zijn nadeel. Aan het kabinet de schier onmogelijke taak het beste van twee kwaden te kiezen. Alleen: het kwaad had zoveel kleiner kunnen zijn.

Advies OMT ligt er al weken

Op 24 november, inmiddels drie weken geleden, komt het Outbreak Management Team (OMT) voor het eerst met het idee om basisschoolleerlingen een week eerder met kerstvakantie te sturen. Ruim een week later, op 3 december, stelt het OMT dat dit ‘nuttig’ kan zijn. Kerst valt vroeg dit jaar en de kinderen zitten direct na hun schoolweek aan de kerstdis met hun kwetsbare opa’s en oma’s. Zo komt iedere op school opgelopen besmetting als kerstcadeautje onder de boom terecht. Dat wil niemand en dus kunnen de scholen beter dicht, geeft het OMT aan.
Het kabinet trekt zich weinig van deze adviezen aan. Onderwijsminister Slob herhaalt op 9 december nogmaals dat het kabinet de inzet heeft om scholen open te houden.

Kabinet is om

We zijn amper vijf dagen verder en de inzet van het kabinet is verdwenen. Het OMT blijft bij het advies de kerstvakantie te vervroegen en krijgt nu ineens wel voeten aan de grond in Den Haag. We zien gebeuren wat er vrijwel iedere keer gebeurt in de aanloop naar een persconferentie. Er lekt hier en daar wat uit, bewindslieden geven in interviews vast een schot voor de boeg en zo weten wij al voordat het besluit formeel genomen is, wat ons te wachten staat. Wat het kabinet niet meer zou doen, gebeurt toch: de scholen gaan dicht.
Minister Hugo de Jonge in het NOS Jeugdjournaal
Minister Hugo de Jonge in het NOS Jeugdjournaal © NOS Jeugdjournaal
Demissionair minister Hugo de Jonge beloofde eerder dat de scholen niet meer dicht zouden gaan. Bekijk hier het fragment in het NOS Jeugdjournaal.

Waarom zo laat?

Laat er geen misverstand over bestaan: ik ben geen viroloog en ook geen onderwijsdeskundige. De afweging tussen scholen open en dicht is niet aan mij. Wat ik wel durf te zeggen is: had dit besluit dan eerder genomen. Nog los van alle onrust die dit late besluit met zich meebrengt op scholen, nog los van alle teleurstelling over gemiste kerstvieringen bij kinderen en los van onmogelijke opvangperikelen bij ouders: dit brengt onnodige schade toe aan het toch al wankele draagvlak voor de coronamaatregelen.

Niet uit te leggen

Nu volgt straks een persconferentie waarin Rutte en De Jonge zullen vertellen dat de ziekenhuiscijfers de goede kant op gaan, maar dat kinderen desondanks thuis moeten blijven. Het enige wat ze kunnen aanvoeren als reden voor de sluiting is de omikron-variant die besmettelijker en dus gevaarlijker is. Dat is ongetwijfeld een geldig argument, maar niet makkelijk te verkopen. De variant is in Nederland nog maar beperkt aanwezig en wie luistert nog naar de zoveelste uitleg over exponentiële groei?
Het is wonderlijk hoe dit kabinet het zichzelf zo moeilijk weet te maken. Voorstanders van de vervroegde kerstvakantie zijn al weken boos, omdat ze geen gehoor vinden bij het kabinet. Tegenstanders voelen zich gepiepeld, omdat de inzet van het kabinet de scholen open te houden, niks waard blijkt te zijn.

Niet kunnen, maar moeten

Minister De Jonge zelf ziet geen enkel probleem. Wat hem betreft hadden we tussen alle regels over inzet en open scholen door moeten aanvoelen dat het toch zomaar anders zou kunnen zijn. ‘We hebben al een aantal weken toegelicht dat we morgen het besluit willen nemen, dus ik denk dat mensen zich daartoe wel kunnen verhouden.’
We zullen wel moeten, denk ik dan. De scholen gaan dicht en dat staat vast. Het kabinet had het ons wel wat makkelijker kunnen maken. Wellicht kunnen de ministers nog een lesje volgen in omgaan met uitstelgedrag.