Moeder omgekomen militair: 'Voelt als de dag van gisteren'

Een schilderij van de omgekomen militair Henry Hoving, in de woonkamer van zijn moeder
Een schilderij van de omgekomen militair Henry Hoving, in de woonkamer van zijn moeder © RTV Noord
De nominaties voor de Groninger van het Jaar (GvhJ) zijn ingezonden en het stemmen is in volle gang. Daarom spreken we dagelijks met (familie of bekenden van) oud-winnaars over hoe zij het winnen van de eretitel hebben ervaren en wie zij dit jaar zouden willen nomineren. Vandaag: de omgekomen militairen Kevin Roggeveld en Henry Hoving.
Zij kwamen in 2016 om het leven tijdens een vredesmissie in Mali, bij een mortierongeluk. Voor moeder Greetje Groenbroek voelt het als de dag van gisteren dat haar zoon Henry stierf. Toch is het 'al' vijf jaar geleden. Nog iedere dag denkt ze aan wat er is gebeurd.

Altaar

In de woonkamer leeft Henry voort. Als held, op een altaar. 'Met allemaal spullen van hem zelf, dingen die we hebben gekregen tijdens onze nabestaandenreis naar Mali. Maar ook de medaille van Groninger van het Jaar, die hij in 2016 won', vertelt Groenbroek.
Bekijk hier de reportage met de moeder van Henry Hoving:
Moeder omgekomen militair: 'Voelt als de dag van gisteren'

Viaduct

Begin dit jaar werd een viaduct in de gemeente Oldambt naar Henry Hoving vernoemd. Hij werd geboren in Midwolda. Het gaat om het viaduct waar de Verlengde Kloosterlaan de A7 kruist, dat Winschoten met Midwolda verbindt. Ook naar Kevin Roggeveld werd een viaduct vernoemd bij Stad, dat bij de rotonde bij Hoogkerk staat.
'Ik vind het heel eervol dat ze dat doen. Toch is het een eer die je liever niet had gehad', zegt Groenbroek daarover. Ze gaat vaak naar het viaduct, dat naar haar zoon is vernoemd. 'Ik rijd er ook regelmatig onderdoor. Het is wel een apart gevoel, dubbel.'
Militairen Henry Hoving (29, Winschoten) en Kevin Roggeveld (24, Groningen) kwamen op 6 juli 2016 om het leven bij een mortierongeval in Mali. De munitie die zij gebruikten was ondeugdelijk, bleek later uit onderzoek van Defensie. RTV Noord maakte een tekstuele reconstructie van het ongeval.

Hoe kun je stemmen?

Groenbroek gunt de titel Groninger van het Jaar dit jaar aan Nel Postmus uit Finsterwolde vanwege haar verdiensten voor mensen die het niet breed hebben en die in deze decembermaand wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wil jij ook stemmen op één van de kandidaten? Doe dat dan hier. Je kunt per IP-adres één keer per dag stemmen.
Stemmen kan tot vrijdagavond 18.00 uur. Daarna wordt in Noord Vandaag door verkiezingsleider Ronald Niemeijer en de winnaar van vorig jaar, TikTok Tammo, bekendgemaakt wie de titel gewonnen heeft.