Midden-Groningen wil 4 miljoen om entree Hoogezand-Noord mooier te maken

De Welkoop brandde in 2017 af
De Welkoop brandde in 2017 af © 112Groningen
Het gemeentebestuur van Midden-Groningen wil vier miljoen uittrekken om de entree van Hoogezand-Noord aantrekkelijker te maken. Het gaat om een voorbereidingskrediet waarin ook de wijkvernieuwing van de buurt Noorderpark is meegenomen.
De gemeente wil al langer de entree van Hoogezand vanaf de A7 verfraaien. Eerder werd al bijna twee miljoen euro vrijgemaakt voor planvorming en het aankopen van gronden en een aantal panden. In het geval van het verpauperde pand op de hoek van de Meint Veningastraat en de Kerkstraat liepen de onderhandelingen tussen de gemeenten en eigenaar Han Vos op het laatste moment stuk.

Mix van wonen, werken en creëren

De gemeenten wil de verouderde bedrijvenzone langs het Winschoterdiep transformeren naar een mix van wonen, werken en creëren. Om dat voor elkaar te krijgen kocht de gemeente de grond waar vroeger winkelbedrijf Welkoop stond voordat het afbrandde. De winkelketen wil daar overigens herbouwen, maar de Raad van State moet uiteindelijk beslissen of dat ook mag.

Beginnen in 2022

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het bedrag van vier miljoen euro hoopt wethouder José van Schie (PvdA) snel met het plan te beginnen. 'Wat betreft die wijkvernieuwing zouden we al op korte termijn een paar zaken kunnen aanpakken. Dan gaat het in eerste instantie om kleine dingen zoals een speeltuintje of een uitlaatstrook voor honden, maar we willen vooral laten zien dat er wat gebeurt', aldus Van Schie.
De gemeente hoopt met de wijkvernieuwing en verduurzaming van woningen het gebied een sociaaleconomische impuls geven. Er wordt daarom een koppeling gemaakt met andere programma's op het gebeid van sociale ondersteuning, jeugd en veiligheid.