Groningen krijgt miljoenen van Rijk voor bouw 1.850 woningen (update)

Een impressie van de nieuwe woonwijk Suikerzijde
Een impressie van de nieuwe woonwijk Suikerzijde © Gemeente Groningen
De gemeente Groningen krijgt miljoenen van het Rijk om 1.850 huizen te bouwen. Dat geld komt uit de Woningbouwimpuls, een fonds van het ministerie dat bedoeld is om versneld woningen te kunnen bouwen.
Groningen kan vanuit Den Haag bijna 4.900 euro per nieuwbouwwoning verwachten. Dat komt neer op een kleine negen miljoen euro.

Suikerzijde Noord

Met de Woningbouwimpuls draagt het ministerie bij aan projecten die anders moeilijk van de grond komen vanwege financiële tekorten. Groningen en Assen zijn de enige twee gemeenten in Noord-Nederland die geld krijgen. Assen ontvangt 4,2 miljoen euro voor de bouw van 866 woningen.
Groningen wil het geld gaan gebruiken voor de nieuwe wijk Suikerzijde Noord, zo blijkt uit de subsidieaanvraag.
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van wonen reageert opgetogen op de toegekende 8,66 miljoen euro. 'Het draagt bij aan de infrastructuur, we kunnen er bijvoorbeeld bruggen mee bouwen. We kunnen de openbare ruimte nog beter inrichten, met bijvoorbeeld parken. Maar het belangrijkste is dat we veel meer betaalbare woningbouw aan het programma kunnen toevoegen. Dat betekent meer sociale huur, meer sociale koop en meer middenhuur.'

Woningen voor starters en middeninkomens

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waren in totaal 65 aanvragen ingediend. Die heeft het ministerie laten toetsen door een commissie. De uitkomst is dat 33 gemeenten geld krijgen; het ministerie trekt daar 253 miljoen euro voor uit. Daarvoor worden ruim 44.000 huizen gebouwd. Die zijn hard nodig vanwege de woningnood. De nieuwe woningen zijn voornamelijk bedoeld voor starters en mensen met een middeninkomen.

Vierde ronde volgt

Het is de derde keer dat het ministerie geld beschikbaar stelt uit de Woningbouwimpuls. Volgend jaar komt er een vierde ronde, waarvoor dan weer minstens 250 miljoen wordt vrijgemaakt. Het Rijk wil dat er de komende tien jaar minimaal 900.000 woningen worden bijgebouwd in ons land.
Dit artikel is aangevuld met een reactie van wethouder Roeland van der Schaaf.