Gemeente Groningen: halve ton voor onderzoek naar eigen rol in slavernijverleden

Het vieren van de afschaffing van de slavernij (Keti Koti) in Stad
Het vieren van de afschaffing van de slavernij (Keti Koti) in Stad © Charlesfred / Flickr
Het college van burgemeester en wethouders van Groningen wil vijftigduizend euro beschikbaar stellen voor onderzoek naar de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden.
De gemeenteraad bespreekt dit voorstel begin volgend jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het Groninger Museum.
We moeten onze link met het slavernijverleden vooral niet verstoppen
Wethouder Glimina Chakor van Groningen

Betrokkenheid in VOC-tijd

De Groningse raad nam eind juni een motie aan waarin om het onderzoek werd gevraagd. De nadruk ligt op de betrokkenheid van Groningen ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1800). Daarover is niet veel bekend.
Dit in tegenstelling tot de periode van de West-Indische Compagnie (1621-1792). Groningen had destijds een eigen afdeling van de WIC, met een scheepswerf aan de Noorderhaven. Het Groninger Archief beschikt over veel documenten uit die tijd.
Wethouder Glimina Chakor (Integratie & emancipatie): ‘Ook Groningen heeft een link met het slavernijverleden. Een geschiedenis die we niet meer terug kunnen draaien, maar die we moeten blijven vertellen en vooral niet moeten verstoppen.’

Excuses?

De onderzoekers hebben naar verwachting anderhalf jaar nodig. Op basis van de uitkomsten bepaalt het gemeentebestuur of excuses voor de rol in het slavernijverleden op z’n plaats zijn. Afgelopen zomer deed burgemeester Femke Halsema dit namens de stad Amsterdam. Vorige week bood de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb excuses aan.
In 2023 is het 160 jaar geleden dat de slavernij formeel werd afgeschaft.