Versierde trekkers brengen kerstsfeer in Westerkwartier: ‘Boeren zijn niet altijd van het actievoeren’

De boeren worden aangemoedigd om te toeteren
De boeren worden aangemoedigd om te toeteren © Niels Timmerman/RTV Noord
Zo’n zestig versierde trekkers reden woensdagavond toeterend een rondje door het Westerkwartier. Boeren staken inwoners op die manier een hart onder de riem.
‘Licht brengen in de duisternis’, beschrijft organisator Andries van der Hoog het doel van de tocht. Het is een initiatief van Westerkwartier Boert Bewust, een onlangs opgerichte organisatie die de relatie tussen boer en burger in de gemeente wil verbeteren.
‘Boeren komen de laatste tijd vaak negatief in het nieuws’, vervolgt Van der Hoog. ‘Met deze actie willen we een positief beeld schetsen. Wij staan middenin de samenleving, boeren zijn niet altijd van het actievoeren.’
Trekkers brengen kerstsfeer in Westerkwartier

Start bij Doezum

Rond half zes knipt wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi van de gemeente Westerkwartier een lintje door op de parkeerplaats van sporthal De Leegens, tussen Doezum en Grootegast. Zestig trekkers vertrekken vervolgens via Noordwijk richting de A7.
De zestig trekkers vertrekken vanaf de parkeerplaats bij Doezum
De zestig trekkers vertrekken vanaf de parkeerplaats bij Doezum © Niels Timmerman/RTV Noord
Als de trekkers aankomen bij Zonnehuis de Hoorn in Marum, wordt de 87-jarige Trijntje van der Wier vlug naar buiten gereden door een medewerker van het verzorgingstehuis. Dik ingepakt zwaait ze enthousiast naar de voorbijrijdende boeren.
Bekijk hier hoe de sfeer was:
‘Schitterend’, vindt ze de stoet. ‘Er rijdt familie van mij bij’, legt ze uit. Dat maakt het extra speciaal, al heeft ze niet kunnen zien waar ze precies rijden. Die felle lampjes werken verblindend.

Kloof tussen boer en burger

Langs de route staan overal plukjes mensen. De trekkers rijden via Zevenhuizen langs woonzorgcentrum Vredewold in Leek en eindigen hun reis op de parkeerplaats van De Postwagen in Tolbert.
Trijntje van der Wier zwaait naar de voorbijrijdende boeren
Trijntje van der Wier zwaait naar de voorbijrijdende boeren © Niels Timmerman/RTV Noord
In de komende maanden volgen meer activiteiten van Westerkwartier Boert Bewust, zegt Van der Hoog. ‘We willen zo de kloof tussen boeren en burgers verkleinen. We merken dat mensen geen idee meer hebben wat er achter die grote staldeuren gebeurt. Wat gebeurt er nou op een boerderij? Dat willen we graag laten zien.’