Staatssecretaris spreekt volgende week met buschauffeurs vanwege 'vervelende impasse'

Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol was in oktober in Ter Apel vanwege het overvolle aanmeldcentrum
Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol was in oktober in Ter Apel vanwege het overvolle aanmeldcentrum © ANP
Ankie Broekers-Knol, demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, komt volgende week opnieuw praten met buschauffeurs die rijden op de lijnen bij Ter Apel. Volgens burgemeester Jaap Velema van Westerwolde gaat ze kijken ‘hoe we uit de vervelende impasse kunnen komen’.
Velema heeft de komst van Broekers-Knol woensdagavond bekendgemaakt tijdens de raadsvergadering van de gemeente. Met de impasse doelt hij op de patstelling tussen buschauffeurs van Qbuzz, het vervoersbedrijf zelf en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Chauffeurs willen beveiliging meehebben op bus

De buschauffeurs willen dat er weer permanente beveilig meerijdt op de bussen van lijn 73 en 72, maar volgens vervoerder Qbuzz is dat niet de enige oplossing.
Bovendien zeggen ze niet als enige verantwoordelijk te zijn, maar gaat het om een ‘breder maatschappelijk probleem’. 'De groep asielzoekers uit veilige landen zorgt voor veel ellende, ook voor onze chauffeurs. Dat is de essentie en dat moet opgelost worden', zei woordvoerder Michel van der Mark van Qbuzz eerder.

Verschillende gemeenten en provincie betrokken

De demissionair staatssecretaris gaat naast met de buschauffeurs ook in gesprek met een delegatie van de provincies Groningen en Drenthe. De gemeenten Westerwolde en Emmen zullen daar ook bij aanwezig zijn.
Het is overigens niet voor het eerst dat de demissionaire staatssecretaris van Justitie en Veiligheid naar de omgeving van Ter Apel komt. Eerder ging ze ook al in gesprek met de buschauffeurs. Toen is afgesproken dat de buschauffeurs en het ministerie in gesprek blijven via de zogenaamde ketenmariniers. Zij zijn aangesteld om de overlast van asielzoekers aan te pakken.