Pekela heeft geen geld voor onderhoud en haalt 21 bruggen weg

Een van de 34 bruggen in Pekela
Een van de 34 bruggen in Pekela © Marco Grimmon/RTV Noord
De gemeente Pekela investeert de komende jaren bijna 15 miljoen euro om het Pekelderdiep bevaarbaar te houden. Maar daarom moeten er de komende jaren waarschijnlijk 21 bruggen verdwijnen.
De gemeenteraad steunde woensdagavond na enig tegenstribbelen het voorstel van het college. Oppositiepartijen PVV, VVD en GroenLinks wilden eigenlijk dat het besluit zou worden uitgesteld tot na de raadsverkiezingen van volgend jaar.

Bruggen zo slecht dat het onveilig dreigde te worden

De 34 bruggen over het Pekelderdiep verkeren in slechte staat. De laatste jaren moest Pekela her en der al meerdere bruggen aanpakken, omdat de situatie anders onveilig dreigde te worden. Het vaarseizoen voor de pleziervaart ging dit jaar ook verloren, drie bruggen konden door het gebrekkige onderhoud niet meer worden bediend.
Maar uit onderzoek blijkt dan plots dat de bruggen er nog slechter aan toe zijn dan werd gedacht: de gemeente moet ingrijpen en het college komt met een plan. Er moet bijna 10 miljoen euro worden geïnvesteerd om zes of zeven bruggen te vervangen en nog zes andere bruggen te renoveren.
Veertig jaar is er niks gedaan, dan kunnen die drie maanden er ook nog wel bij
Roland van Dooren, raadslid PVV

Het DNA van Pekela

Tot frustratie van de raad, die zich voor het blok gezet voelt. De 34 bruggen worden gezien als het DNA van Pekela. ‘Veertig jaar lang is er niets gedaan, dan kunnen die drie maanden er ook nog wel bij’, brengt Roland van Dooren (PVV) er nog tegenin. 'Maak pas op de plaats want dit gaat te snel.’
De Pekelder politiek krijgt nog maar eens duidelijk van het college te horen: het besluit moet worden genomen, want de problemen blijken groter dan gedacht en moeten worden opgelost. Nu uitstellen zorgt opnieuw voor vertraging en dat is onverantwoord, zegt het college.
En dan moet het voorstel van het college wel worden aangenomen, want behoud van alle bruggen is niet te doen: ‘Dat kost jaarlijks het dubbele van wat dit plan kost’, zegt burgemeester Jaap Kuin. ‘Ik weet niet waar ik dat geld de komende zestig jaar vandaan moet halen.’
Dit komt omdat alles in Pekela financieel gestuurd is
Jaap van Mannekes, wethouder

Geldtekort stuurt Pekela

‘Eigenlijk wil iedereen dat het Pekelderdiep bevaarbaar blijft, maar dan moet het aantal bruggen naar beneden’, zegt wethouder Jaap van Mannekes (Samen voor Pekela). ‘Dat komt omdat alles in Pekela financieel gestuurd is. Als je geld genoeg hebt, kun je alle 34 bruggen handhaven, maar dat geld is er niet. Het is elk jaar weer een worsteling om de begroting sluitend te krijgen.’

Alleen GroenLinks stemt tegen

Nadat Van Mannekes' antwoord geeft op een vragenvuur van de VVD en tegemoetkomt aan de wens van de PVV om inwoners te betrekken bij de sanering, gaan de partijen om. GroenLinks diende nog een motie in het voorstel tegen te houden, maar stond alleen en stemde als enige partij tegen het voorstel van het college

Hoop op Europees geld

Pekela hoopt voor de 9,75 miljoen euro kostende bruggenoperatie aanspraak te maken op geld uit Brussel, door een Europese aanbesteding te doen. Daarmee moet een aantal bruggen worden vervangen. Om het Pekelderdiep bevaarbaar te houden moet ook nog eens 16 kilometer aan beschoeiing aan de waterkant worden vervangen, dat kost 4,95 miljoen euro. Jaarlijks gaat het onderhoud van de waterkant en de resterende bruggen zo’n 450.000 euro kosten.
Het college van Pekela schrijft in het voorstel de volgende bruggen in elk geval te willen behouden: Blijhamsterbrug, Freebrug, Unionbrug (monument), Wedderklap, Ericabrug, Koenemansbrug, Onstwedderklap en Ommelanderklap. Het is nog niet duidelijk welke bruggen er nog meer kunnen blijven.