'Théa Plenter heeft een heel mooi monument nagelaten'

Théa Plenter (links) en Anita Pepping (rechts)
Théa Plenter (links) en Anita Pepping (rechts) © Ditispeize.nl
De nominaties voor de Groninger van het Jaar zijn ingezonden en het stemmen is in volle gang. Daarom spreken we dagelijks met (familie of bekenden van) oud-winnaars over hoe zij het winnen van de eretitel hebben ervaren. Vandaag: Anita Pepping en wijlen Théa Plenter.
Théa Plenter leed aan borstkanker en startte met oud-journalist Anita Pepping van Dagblad van het Noorden een veel gelezen rubriek in de krant over het wel en wee in haar laatste levensfase. Met haar positieve levensinstelling en haar boodschap sprak ze veel mensen aan. Plenter overleed enkele maanden voordat ze de eretitel in 2008 postuum kreeg uitgereikt.
'Théa Plenter heeft een heel mooi monument nagelaten'
'We hebben elkaar ontmoet in het stadion van FC Groningen. We raakten in gesprek en bleken zo veel gemeen te hebben, dat we niet uitgepraat raakten. We waren zó van elkaar onder de indruk. Je mag het misschien bijna wel een verliefdheid noemen. Er was een vonk die oversprong’, zegt Pepping.

Rubriek in de krant

Na de ontmoeting vroeg Plenter aan Pepping of ze haar kon helpen met het uitgeven van een boek over haar ziekte. Het moet een mooi document worden voor haar twee jonge dochters, op dat moment 5 en 3,5 jaar, zodat zij later alles terug kunnen lezen.
Dat leidde tot de rubriek plenter@pepping in Dagblad van het Noorden. Théa mailde Anita in plenter@pepping sinds 11 oktober 2006 elke woensdag en zaterdag over haar leven. Over haar ziekte, maar ook over de dagelijkse dingen en over hoe ze zich voelt.
Als je te horen krijgt dat je ziek bent, hoef je heus niet alleen maar op die bank te gaan zitten
Wijlen Théa Plenter
Plenter is in staat te laten zien dat het leven niet stopt bij de diagnose kanker. Weg met dat taboe. In de korte tijd die Plenter nog was gegeven wilde ze deze boodschap uitdragen.
‘Als je te horen krijgt dat je ziek bent, hoef je heus niet alleen maar op die bank te gaan zitten. Probeer even verder te kijken dan vandaag of morgen’, zei ze in een gesprek met Jacques d'Ancona op TV Noord.

Monument nagelaten

Twee jaar na hun ontmoeting overlijdt Plenter in 2008 aan de gevolgen van borstkanker. De beker voor de Groningen van het Jaar heeft ze niet zelf meer in ontvangst kunnen nemen.
‘Wat Théa heeft gedaan is een heel mooi monument nalaten voor al haar familie, vrienden en ook de lezers voor Dagblad van het Noorden niet te vergeten, waar ze veel voor heeft betekend. Dat monument werd daar bekrachtigd met die titel Groninger van het Jaar. Dat is denk ik het mooiste wat je kan overkomen', zegt Pepping.
Ook de moeder van Plenter, Jellie Bruiniers, kijk daar op die manier op terug. ‘Ik vind het steeds heel bijzonder dat na zoveel jaar toch nog heel erg over haar gesproken wordt, zodat ze dus nog steeds altijd bij ons is.'

Groninger van het Jaar 2021

Wil jij dit jaar ook stemmen op één van de kandidaten? Doe dat dan hier. Je kunt per IP-adres één keer per dag stemmen.
Stemmen kan tot vrijdagavond 18.00 uur. Daarna wordt in Noord Vandaag door verkiezingsleider Ronald Niemeijer en de winnaar van vorig jaar, TikTok Tammo, bekendgemaakt wie de titel gewonnen heeft.