Deze dag: Vertrek uit het Oosterpark

Deze dag: Vertrek uit het Oosterpark
Deze dag: Vertrek uit het Oosterpark © RTV Noord
De sfeer was weemoedig, die zondag. Grote spelers uit het verleden van de club liepen nog eenmaal een ronde over de grasmat. Er was vuurwerk. Op deze dag, 18 december 2005, namen voetballiefhebbers massaal afscheid van het Oosterparkstadion na de laatste competitiewedstrijd. De huidige technisch directeur van FC Groningen, Mark-Jan Fledderus, nam het laatste eredivisiedoelpunt voor zijn rekening.
Teammanager Theo Huizinga heet de uitgenodigde oud-spelers die ochtend welkom: ‘Hier krijg ik nou tranen van in de ogen. Geweldig om u hier allemaal te mogen zien.’ Zo begroet Huizinga zijn bijzondere gasten in de Euroborg, het nieuwe stadion waar de toppers van toen alvast een rondleiding krijgen.
Een paar uur later trekt in het Oosterpark, voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen NEC, een defilé van meer dan tweehonderd oud-spelers aan ons, toeschouwers, voorbij. Vooral de meeste oudere spelers herken ik niet. In het Dagblad van het Noorden lees ik de volgende dag bijvoorbeeld over Jaap van Oosten, midvoor van GVAV tussen 1950 en 1956.
Hij wordt in de krant omschreven als een spits met ‘een Gerd Müller-achtige productiviteit’. In 1953 maakte hij twintig goals in 26 wedstrijden. Twee seizoenen later - het betaald voetbal heeft inmiddels zijn intrede gedaan - herhaalt hij dat aantal nog eens. Desgevraagd kijkt hij met veel genoegen terug op een wedstrijd, uit bij PSV: ‘Wij wonnen daar, na een ijzersterke tweede helft waarin ik vier keer scoorde.’
Ook Peter Houtman kijkt op een dag als deze met plezier terug op zijn carrière bij FC Groningen. Hij is viermaal clubtopscorer geworden. Hij geniet van de aandacht en houdt van het nostalgische gevoel dat het praten over wedstrijden van toen, oproept. Maar weet ook dat om deze dag helemaal te laten slagen, een overwinning op NEC nodig is: ‘Als ze nu ook nog met 3-0 winnen…’
En zo gebeurt het precies. Glen Salmon vindt al snel een opening in de doorgaans zo hechte defensie van NEC. De 2-0 valt een kwartier voor tijd en komt eveneens op naam van Salmon. Fledderus komt Yuri Cornelisse nog vervangen en tikt in blessuretijd een pass van Mathias Florén keurig binnen: 3-0.
Het is zijn eerste goal van het seizoen. Eentje die de geschiedenisboeken in gaat: de laatste officiële competitietreffer in het Oosterpark. Ook al wordt daar een paar dagen later, op 22 december, nog een bekerduel tegen FC Volendam gespeeld, en gewonnen (eveneens met 3-0).
Nog altijd herinnert veel in het Oosterpark aan de aanwezigheid van het voetbalstadion. De nieuwe straatnamen zijn genoemd naar grote voetballers uit het verleden. In de Piet Fransenlaan staat een huis te koop, de wijk heet ‘De Velden’. Hier stond eens een prachtig voetbalstadion waarvan op deze dag in de geschiedenis, 18 december 2005, in stijl afscheid is genomen.