Plan voor zonnepark van 38 hectare in Noordbroek gepresenteerd

De locatie waar het zonnepark moet komen, gezien vanaf de hoek Pastorieweg/Hamrik
De locatie waar het zonnepark moet komen, gezien vanaf de hoek Pastorieweg/Hamrik © Initiatiefnemers zonnepark
Een is een nieuw, concreet plan voor een zonnepark van 38 hectare bij Noordbroek. Het park is een initiatief van de familie Ten Have, die voor de realisatie samenwerking heeft gezocht met de coöperatie Duurzaam Menterwolde, Bronnen Van Ons en Pure Energie.
Het zonnepark moet komen op de grond van de familie Ten Have ten aan de Pastorieweg aan de noordoostkant van het dorp.
De initiatiefnemers willen binnenkort een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente Midden-Groningen, maar eerst worden omwonenden bijgepraat tijdens een digitale informatieavond.

'Zicht op panelen zo beperkt mogelijk'

De focus zal tijdens die sessie liggen op de landschappelijke inpassing van het plan. De initiatiefnemers hebben een deel van het gebied gereserveerd voor kruiden, grassen en bloemen. Verder is het hoogste punt van de zonnepanelen vastgesteld op 1.80 meter boven het maaiveld, waardoor er van een afstandje gemakkelijk over de panelen heen kan worden gekeken.
'We hebben ons erop gericht dat het zicht op de panelen voor omwonenden zo beperkt mogelijk is, dat het open landschap zoveel mogelijk behouden blijft en dat een flink deel van het plangebied van het zonnepark geschikt is voor akkervogels. Dit zijn aandachtspunten die omwonenden en maatschappelijke organisaties ons in de afgelopen periode meegaven', schrijven de initiatiefnemers op hun website.

Helft inkomsten voor dorp

Het is de bedoeling dat de helft van de inkomsten van het park via Duurzaam Menterwolde beschikbaar wordt gesteld aan de lokale samenleving. Inwoners kunnen ook mede-eigenaar van het park worden en er wordt een omgevingsfonds ingericht.

Nog een zonnepark

Eerder dit jaar presenteerden de Broukster Energie Coöperatie (BrEneCo) en het Groningse bedrijf Solarfields ook een plan voor een zonnepark aan de oostkant van Noordbroek. Dat zonnepark moet 73,5 hectare groot worden. Als de inwoners van Noordbroek akkoord gaan, krijgen ze drie miljoen euro voor de aanleg van een weg om het zware vracht- en landbouwverkeer buiten het dorp te houden.