Bloemencorso's en valkerij mogen zich voortaan cultureel erfgoed noemen

Eén van de praalwagens tijdens de Eelder bloemencorso in 2016
Eén van de praalwagens tijdens de Eelder bloemencorso in 2016 © Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
Bloemencorso's zijn donderdag uitgeroepen tot Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed. De traditionele corsocultuur is tijdens een bijeenkomst in Parijs door Unescor toegevoegd aan de lijst met cultureel erfgoed.
In Nederland zijn circa dertig bloemen- en fruitcorso's, waaronder de drie Drentse in Eelde, Elim en Frederiksoord, schrijft RTV Drenthe. De meeste corso's staan al op een Nederlandse erfgoedlijst, maar er was ook een wens om samen aan de Unesco-lijst te worden toegevoegd.
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte vorig jaar bekend dat er een voorstel lag om daar werk van te maken. De corso-organisaties bundelden daarvoor hun krachten in de Corsokoepel en werken samen met het ministerie en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed om de gewenste erkenning te krijgen. Met het officiële voorstel van Van Engelshoven werden de corso's een stuk kansrijker.
De traditie is een belangrijk element voor de lijst met 'levend erfgoed', waar de corso's nu onder vallen. Van oudser worden door vrijwilligers wagens gebouwd die met bloemen worden versierd. Die traditie wordt generatie op generatie overgedragen.

Jagen met getrainde roofvolgels ook op lijst

Ook de valkerij in Nederland, het jagen met getrainde roofvogels, is toegevoegd aan de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Eerder gebeurde dat ook al met de valkerij in Verenigde Arabische Emiraten, België, Frankrijk, Zuid-Korea en Spanje. In Nederland zijn ongeveer tweehonderd valkeniers, die zijn aangesloten bij drie landelijke verenigingen.
'Met deze inschrijving onderstrepen we het belang van de corsocultuur en de valkerij', zegt Van Engelshoven. 'Deze vorm en andere vormen van Immaterieel Erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit.' De minister spreekt donderdagmiddag met vertegenwoordigers van de corsokoepel en het Nederlands Overleg Valkerij Organisaties te ere van hun plaatsingen op de lijst.
Eerder werd in 2017 namens Nederland het ambacht van molenaar toegevoegd aan de immateriële erfgoedlijst.