Toezichthouder: aantal aardbevingen neemt nauwelijks nog af

De Groningse 'aardbevingsvlag'
De Groningse 'aardbevingsvlag' © RTV Noord
Het aantal voelbare aardbevingen in Groningen neemt nauwelijks nog af. In tegenstelling tot voorgaande jaren ziet het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de laatste twee jaar gemiddeld zo’n twintig aardbevingen per jaar met een kracht van minimaal 1.2 op de schaal van Richter.
En dat terwijl het aantal bevingen met deze kracht of zwaarder tussen 2014 en 2019 juist een duidelijk dalende trend liet zien. Die ontwikkeling lijkt de laatste twee jaar te stagneren, zegt de toezichthouder nu.

Verwachte aantal dit gasjaar al bereikt

Het is het afgelopen gasjaar (oktober tot september) bovendien het tweede jaar op rij dat er meer zwaardere aardbevingen in Groningen zijn geweest dan voorspeld door de seismologische modellen. Toezichthouder SodM en de NAM rekenden het afgelopen gasjaar op zeven bevingen van minimaal 1.5 op de schaal van Richter, maar dat werden er tien.
Het nieuwe gasjaar is begonnen op 1 oktober 2021. Voor dit gasjaar, dat duurt tot en met september 2022, zijn zes bevingen van 1.5 of zwaarder voorspeld. In de eerste twee maanden van dit nieuwe gasjaar is dat verwachte aantal echter al bereikt, met dus nog tien maanden te gaan.
Groningers zijn als het ware overgeleverd aan wat er diep onder hun voeten gebeurt.
Inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het SodM

Reden tot twijfel

Dat gegeven baart het Staatstoezicht op de Mijnen zorgen. ‘Ik constateer dat de seismische activiteit zich de afgelopen jaren rond de bovengrens van de verwachte bandbreedte bevindt’, stelt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het SodM. ‘Ik vind dit reden tot twijfel over de voorspellende waarde van het model.’
‘Op dit moment zijn er geen ingrepen mogelijk om de bevingen te stoppen. Groningers zijn als het ware overgeleverd aan wat er diep onder hun voeten gebeurt. Dat kan gevoelens van machteloosheid en hulpeloosheid geven. Dan is het noodzaak dat de overheid perspectief biedt op die zaken die nog wél te beïnvloeden zijn: het beter voorspellen van de aardbevingen, fors snellere voortgang in de versterking en een snelle schade-afhandeling.’
Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen
Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen © SodM
Demissionair minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken neemt dat advies van de toezichthouder over en laat onderzoeken hoe de voorspellingen van het model verbeterd kunnen worden, laat hij de Tweede Kamer weten. ‘Ik zal de Kamer op een later moment informeren over de planning en vorm van dit onderzoek.’

Nog jaren aardbevingen

Het stoppen van de gaswinning betekent dus niet dat de aardbevingen ook stoppen. De seismische activiteit wordt volgens de toezichthouder met name veroorzaakt door drukvereffening in het gasveld. Het gas gaat van plekken met een hoge druk, naar plekken met een lage druk. Dat proces kan nog tientallen jaren duren en in al die jaren kunnen er aardbevingen blijven plaatsvinden.