Verdachte van neersteken agent tijdens avondklok moet verder onderzocht worden

Sporenonderzoek aan de Van Houtenlaan en directe omgeving de dag na het steekincident
Sporenonderzoek aan de Van Houtenlaan en directe omgeving de dag na het steekincident © ProNews
De 32-jarige Amerikaan die er van verdacht wordt dat hij in maart tijdens een avondklokcontrole in Stad een politieagent in zijn halsslagader stak, moet nader onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum.
De zaak van de man en zijn medeverdachte zou eigenlijk donderdag inhoudelijk behandeld worden. Maar vorige week werd dat uitgesteld omdat de psycholoog en psychiater die de Amerikaan onderzocht hebben geen advies konden uitbrengen. De man moet nu eerst voor observatie naar het Pieter Baan Centrum. Daar wordt bepaald of hij toerekeningsvatbaar was tijdens het delict.

Agent in halsslagader gestoken

Begin maart van dit jaar spraken twee agenten de mannen aan in de wijk Helpman, omdat ze na het ingaan van de avondklok buiten waren. Uit het niets stak de 32-jarige hoofdverdachte op de agenten in. Een van hen raakte ernstig gewond aan zijn halsslagader en liep verschillende steekwonden in gezicht en hals op. De andere agent werd in het bovenbeen geraakt.
Het tweetal sloeg op de vlucht en werd een aantal dagen later aangehouden in Noord-Frankrijk. De medeverdachte, een 21-jarige man uit Winschoten, is in de zomer op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn proces. Hij heeft niet gestoken, maar wordt wel verdacht van medeplegen van het geweld.

Opname vertraagt de zaak

Doordat de hoofdverdachte naar het Pieter Baan Centrum wordt gebracht, loopt de zaak vertraging op. Een opname in het Pieter Baan Centrum duurt in principe zeven weken. Daarna moeten er rapporten opgesteld worden, die de advocaten, de officier van justitie en de rechtbank vervolgens moeten lezen.