Opzij Den Haag! Dit is het gedroomde Groningse kabinet

Het Groningse kabinet
Het Groningse kabinet © RTV Noord
Stel dat het kabinet niet uit Haagse politici zou bestaan, maar uit vakministers. En dat die ook nog allemaal uit Groningen komen. Hoe ziet dan het droomkabinet eruit? We doen een voorzet.
Nu het regeerakkoord er na 273 dagen eindelijk is, is het tijd voor het favoriete Haagse gezelschapsspel: het invullen van de poppetjes. Wij zijn de beroerdste niet en denken graag mee. In onze provincie is genoeg bestuurlijke kwaliteit. Hier een suggestie voor een volledig Gronings kabinet - met een knipoog.

Minister-president: Cisca Wijmenga

RUG-rector magnificus Cisca Wijmenga
RUG-rector magnificus Cisca Wijmenga © RUG
Rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, analytisch sterk en heeft zo op het oog weinig last van ijdelheid of partijpolitieke belangetjes. Heeft kennis van Volksgezondheid, geen overbodige luxe in deze tijd. Een universiteit leiden is iets anders dan een land, maar als iemand het kan is het Wijmenga. De eerste vrouwelijke premier van Nederland, en dat wordt ook weleens tijd.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Peter van der Voort

Peter van der Voort, hoofd van de intensive care-afdeling van het UMCG
Peter van der Voort, hoofd van de intensive care-afdeling van het UMCG © RTV Noord
De aangewezen opvolger van Hugo de Jonge. Intensivist bij het UMCG en lid van de Eerste Kamer voor D66. Empathisch, vakkundig, oog voor zorgpersoneel én patiënten. Heeft concrete oplossingen voor de korte termijn en een visie voor de lange termijn, kortom alles wat er de laatste jaren op het zorgdossier aan heeft ontbroken. Ook wel eens lekker in het coronabeleid.

Financiën: Klaas Knot

Klaas Knot, hoofd De Nederlandsche Bank
Klaas Knot, hoofd De Nederlandsche Bank © ANP
Al meer dan een decennium president van De Nederlandsche Bank, geboren in Onderdendam, gestudeerd aan de RUG. Zeer ervaren en degelijk - als dat wat saai is, maar dat mag in deze functie toch? Zal de hand niet teveel op de knip moeten houden, maar er wel scherp op moeten toezien dat het geld niet over de balk wordt gesmeten. De aangewezen staatssecretaris onder hem: Henk Nijboer; ras-Groninger, let vanuit de PvdA in de Tweede Kamer al jaren op de kleintjes.

Justitie en Veiligheid: Anne Kuik

Anne Kuik (CDA)
Anne Kuik (CDA) © RTV Noord
Woordvoerder Justitie in de Tweede Kamer voor het CDA. Een vakkundig Kamerlid met oprechte betrokkenheid voor de dagelijkse praktijk van agenten en hulpverleners, niet onhandig in een tijd van rellen om een beleid dat nog niet afgelopen lijkt. Ziet in het kader van Veiligheid ook dat de overbezetting in azc Ter Apel geen Groningse, maar een landelijke puzzel hoort te zijn. Mogen wij ook eens een probleem over de schutting gooien.

Immigratie, Integratie en Asiel: Esther van Dijken

Esther van Dijken
Esther van Dijken © Martijn Folkers/RTV Noord archief
Vluchtelingen die het nodig hebben, kunnen rekenen op de zachte hand van Esther van Dijken. De Baflo'se heeft jarenlang gestreden voor een ruimer kinderpardon en mag het van ons nu op het hoogste podium waarmaken. Dat betekent wel dat ze in het dossier van woonruimte voor statushouders regelmatig de degens zal kruisen met...

Volkshuisvesting: Roeland van der Schaaf

Wethouder Roeland van der Schaaf
Wethouder Roeland van der Schaaf © Gemeente Groningen
Kondigt als woonwethouder van gemeente Groningen haast elke week een nieuw woningbouwproject aan. Precies waar heel Nederland aan toe is: meer en duurzamere huizen. Wil bouwen voor sociale huurders, starters en middeninkomens, en kan in Den Haag de verhuurdersheffing écht beklinken om de macht van (buitenlandse) vastgoedbazen in te dammen. Bovendien nét iets minder saai dan Stef Blok.

Defensie: Johan Remkes

Johan Remkes in de Tweede Kamer
Johan Remkes in de Tweede Kamer © ANP
Niet alleen omdat hij zelf onverwoestbaar is. Informateur, oud-minister, oud-commissaris van de Koning; de VVD’er heeft binnen de politiek zo’n beetje alle functies behalve premier gehad. Een vleugje oude politiek en ervaring in dit kabinet van nieuwe bestuurscultuur. Ook op het gebied van Defensie is er een hoop te doen: de apparatuur is ongeveer zo oud als Remkes zelf. Kan als politiek geweten een belangrijke rol spelen tijdens de wekelijkse minsterraad.

Milieu en Klimaat: Ineke van Gent

Ineke van Gent na de ramp met MSC Zoe
Ineke van Gent na de ramp met MSC Zoe © ANP
Burgemeester van Schiermonnikoog en oud-Kamerlid voor GroenLinks. Is groot voorstander van windmolens en nieuwe energie, maar weet ook waar ze de molens, gaswinning en stroomkabels niét wil hebben. Met een (container)vracht aan ervaring weet ze als eilandbewoner als geen ander hoe kwetsbaar onze natuur is. Duidelijk en fel, maar ook in staat tot brede samenwerking.

Infrastructuur en Waterstaat: Bert Kramer

Bert Kramer
Bert Kramer © RTV Noord
De Lelylijn, alle auto's in 2030 uitstootvrij én rekeningrijden: ronduit ambitieuze plannen in het regeerakkoord. Tegelijkertijd kan Infrastructuur wel eens het kind van de rekening worden nu er zoveel geld naar woningbouw, klimaat en coronasteun moet. Grote projecten en weinig geld. Bert Kramer, voorman van Aanpak Ring Zuid en hoofdverantwoordelijk voor de verbouwing van de ringweg, kent de combinatie. Hij weet voor elk probleem een omleiding, en is daarom de aangewezen persoon op deze post.
Mochten projecten toch mislukken, dan kan staatssecretaris Piet Muijzert uit Oude Pekela alvast alternatieve plannen voorstellen.

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Maurits Tepper

Maurits Tepper (voorgrond) tijdens een ondernemerstalkshow
Maurits Tepper (voorgrond) tijdens een ondernemerstalkshow © Founded in Groningen
Een van de onbekendere gezichten in dit rijtje. Bracht de Groninger Blaarkop als koeienras terug naar Groningen en geeft die voeding uit de buurt, via natuurbeheer in de Onlanden. Weet hoe uitdagend het is om duurzaam te boeren. Een ervaringsdeskundige in een tijd waarin de landbouw en veeteelt onder druk staan door uitstoot en prijsmarges, maar boeren wel kansen moeten krijgen.

Onderwijs en Wetenschap: Ben Feringa

Ben Feringa met zijn bronzen evenbeeld
Ben Feringa met zijn bronzen evenbeeld © Theo Sikkema/RTV Noord
Deze Nobelprijswinnaar kan als geen ander het wetenschappelijk onderzoek in Nederland naar een nog hoger niveau tillen. Tegelijkertijd zal hij er voor moeten zorgen dat hbo’s en mbo’s keihard mensen gaan opleiden voor de beroepen waar de maatschappij om schreeuwt. Met Ben onder de arm versterken we onze kenniscultuur. En welke minister heeft nou een naar hem vernoemde fietsenstalling?

Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media: Henk Pijlman

Henk Pijlman
Henk Pijlman © Screenshot Hanzehogeschool
Hij was wethouder van onderwijs, bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool, en bijna burgemeester. Henk Pijlman houdt van vernieuwen - niet gek in de onderwijssector die al jaren problemen heeft met personeelstekorten en hoge werkdruk. Deed Haagse ervaring op in de Eerste Kamer én neemt, net als Feringa, een vertrouwd Binnenhofs tafereel mee: gaat graag op de fiets naar het werk.

Gas en aardbevingen: Susan Top

Susan Top
Susan Top © Groninger Gasberaad
De Nationale Ombudsman stelt voor een apart ministerie op te tuigen om eindelijk eens vaart te maken met het gasdossier. Maar dan moeten we geen gasminister hebben die eerst bezig gaat met de belangen van Shell, Kamerdebatjes overleven en stiekem tóch nog zoveel mogelijk gas oppompen – en daarna pas met de Groningers. Iemand uit de provincie moet dit oplossen, iemand die het dossier door en door kent. Sandra Beckerman? Goed, maar wij gaan voor de échte carte blanche: Groninger Gasberaad-voorvrouw Susan Top.

Economische Zaken: Ben Woldring

Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com
Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com © RTV Noord
Ondernemer met veel kennis van digitalisering, energietransitie, innovatie, start-ups en publiek-private samenwerking. Maatschappelijk betrokken, creatief en optimistisch. Weet ook nog eens manieren om geld te besparen. Kan het ondernemersklimaat, ook voor mkb’s, verbeteren.

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Koen Schuiling

Burgemeester Koen Schuiling
Burgemeester Koen Schuiling © RTV Noord
Wat doet Binnenlandse Zaken niét? De Nationale Omgevingsvisie, stikstofproblematiek, verkiezingen, financiën van mede-overheden, de AIVD, en constitutionele zaken inclusief privacy. Op het risico (of genoegen) van meer camerabewaking in Nederland, vertrouwen we de functie toe aan Koen Schuiling. Al is het maar omdat hij complexe zaken kan uitleggen in vrolijke vlogs.

Buitenlandse Zaken en Handel: Harm Post

Harm Post
Harm Post © RTV Noord
De positie van Nederland in Europa en de rest van de wereld bewaken en bevorderen. Lobbyen over internationale handel, milieu- en klimaatbeleid, en oog houden voor ontwikkelingshulp én economische groei. Die delicate balans is in goede handen van Harm Post, die als voormalig havenbaron van Delfzijl en de Eemshaven bepaald niet onbekend is met onderhandelen.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Appie Wijma

Appie Wijma in de voedseltuin
Appie Wijma in de voedseltuin © RTV Noord
Aangezien iedereen om werknemers verlegen zit en er genoeg werk lijkt te zijn, pakken we op deze ministerspost uit op het gebied van Sociale Zaken. Minimacamping-initiator Appie Wijma weet alles over geldproblemen, schuldenstapels en hulpverleners - en kan de problemen bij de wortel aanpakken.

Cultuur: Inge van Calkar

Inge van Calkar tijdens een optreden
Inge van Calkar tijdens een optreden © Jan Lenting
Inge van Calkar weet wat de jarenlange bezuinigingen met de cultuursector doen en kent het belang van grote én kleine podia. Onderschat ook de geschiedenis van de (Nederlandse) cultuur niet, getuige haar Vrijheidsliedjes over de Tweede Wereldoorlog. Vooruit, misschien niet De Slimste Mens voor de positie, maar de zangeres staat wel met haar poten in de klei. Of zouden de Waarkhanden van Marlene Bakker nog meer werk verzetten?