Herstel Scholtenmonument gaat maanden langer duren

Het gedeeltelijk herstelde monument
Het gedeeltelijk herstelde monument © RTV Noord/ Marten Nauta
Het herstel van het beschadigde Scholtenmonument in het Stadspark in Groningen gaat dit jaar niet meer lukken. Door een tegenvaller bij de leverancier kunnen de benodigde stenen niet op tijd worden geleverd. Het monument voor Jan Evert Scholten raakte in september 2020 zwaar beschadigd door brand.
Projectleider Jan Pestoor van de gemeente Groningen was eerder dit jaar nog vol goede moed over het herstel. In maart sprak hij de verwachting uit dat het monument 'rond september' zeker gerestaureerd zou zijn, al hield hij toen al een slag om de arm: 'De definitieve planning moet nog gemaakt worden. Maar voor de jaarwisseling moet het wel lukken, dan heb ik nog wat extra maanden de tijd'.
Nu is duidelijk dat die planning niet wordt gehaald.

Tegenvaller bij de leverancier

Volgens Pestoor zijn leveringsproblemen bij de leverancier van de stenen het probleem: 'De Belgische leverancier kreeg een spoedklus tussendoor. Daardoor is onze bestelling naar achteren geschoven. Ook de beperkingen door het coronavirus hebben voor vertraging gezorgd.'
De verwachting is nu dat pas in maart volgend jaar het benodigde kalkzandsteen geleverd kan worden, waarna de twee nog missende beelden uitgehouwen kunnen worden.
Het gedeeltelijk herstelde Scholtenmonument
Het gedeeltelijk herstelde Scholtenmonument © RTV Noord/ Marten Nauta
In de tussentijd is er wel aan het monument gewerkt: 'Het metselwerk rondom het monument is hersteld en het binnenwerk voor de fontein is al aangebracht.'
Dat laatste was een wens die bij het herstelplan ten uitvoer gebracht kon worden. In het monument zat altijd al een fontein verwerkt, maar deze is jaren geleden uitgezet. Nu het monument noodgedwongen wordt opgeknapt, kan ook de fontein in ere worden hersteld.

Monument ter ere van Jan Evert Scholten

Het monument staat aan het eind van de Concourslaan in het Stadspark, vlak bij de drafbaan. Het is in 1931 geplaatst ter nagedachtenis aan de aardappelmeelfabrikant Jan Evert Scholten (1849- 1918).
Het eerbetoon aan Scholten raakte in september 2020 zwaar beschadigd, nadat er een auto tegenaan reed. De auto vloog na de botsing in brand, waarbij de bestuurder om het leven kwam. Door de hitte van het vuur raakten de beelden van de jongen en het meisje, in het midden van het monument, beschadigd en braken in meerdere stukken uiteen. Ook smolt het bronzen ornament aan het moment.
De verwachting is dat het monument rond april volgend jaar volledig zal zijn hersteld.