Basisscholen gaan dicht, maar kerstvakantie niet vervroegd op dovenschool in Haren

Een doofblind meisje krijgt les
Een doofblind meisje krijgt les © Kentalis
Dovenschool Kentalis Guyot in Haren heeft besloten niet zoals andere basisscholen vervroegd de kerstvakantie in te gaan.
Dinsdag maakte het kabinet bekend dat basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs volgende week dicht moeten, maar Kentalis houdt zich daar niet aan. Door open te blijven wil Kentalis leerachterstanden voorkomen.
Woordvoerder Elsbeth Ketting: 'Er is gezegd dat voor kwetsbare kinderen uitzonderingen gemaakt kunnen worden en al onze kinderen zijn kwetsbaar.'

Noodopvang

Het kabinet wil dat scholen volgende week sluiten, maar vraagt wel noodopvang te bieden aan kinderen van ouders met cruciale beroepen en aan kwetsbare kinderen. Volgens Ketting doet Kentalis niets wat niet de bedoeling is.
'Het ligt er maar net aan hoe je het leest. We hebben gekeken hoe we het beste kunnen reageren en het is handiger om de scholen op te houden.' Ook andere scholen voor kinderen die doof of slechthorend zijn blijven volgens Ketting open. Het besluit is door alle instellingen gezamenlijk genomen.

Mag het ook?

De onderwijsinspectie laat desgevraagd weten dat iedere school in principe gehouden is aan de regels. Woordvoerder Bart van den Berg: 'Voor deze scholen geldt in beginsel hetzelfde als voor de basisscholen. Er is echter ruimte voor maatwerk omdat deze scholen een grotere groep kwetsbare leerlingen heeft.'
Of de inspectie dit als maatwerk beschouwt, moet blijken. Als scholen afwijken van de coronamaatregelen kan de inspectie contact opnemen met het bestuur om te horen wat de reden is, zegt Van den Berg.
Als je noodopvang organiseert komen kinderen ook bij elkaar
Elsbeth Ketting - woordvoerder Kentalis

Besmettingen tijdens kerst

Het kabinet wil met de vervroegde kerstvakantie voor scholen voorkomen dat kinderen besmet zijn en het virus vervolgens aan het kerstdiner aan opa's en oma's doorgeven. Ketting niet bang voor deze risico's. 'We zijn heel zorgvuldig en volgen alle maatregelen. Zo proberen we het virus buiten de deur te houden. Bovendien: als je noodopvang organiseert komen kinderen ook bij elkaar, dus het zou niet zo gek veel uitmaken.'
Op de Guyotschool in Haren zitten ruim zeventig kinderen. Op dit moment zijn er geen coronabesmettingen. Ketting ziet dan ook geen bezwaar volgende week open te zijn. 'Het lastige is wel dat leerkrachten ook hun kinderen thuis hebben, dus het is wel ingewikkeld om alles rond te krijgen.'

Visio Onderwijs Haren

Net als de Guyotschool is ook Visio Onderwijs Haren gewoon geopend. Het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen gaat door om dezelfde redenen als waarom de Guyotschool open blijft.