Palingvissers halen opgelucht adem na uitblijven visverbod

Palingvissers in actie
Palingvissers in actie © ANP
Mans Vos uit Noordlaren kan net als vele andere palingvissers opgelucht ademhalen. Het totaalverbod op palingvisserij dat zij vreesden komt er niet.
Een verbod op palingvisserij hing enige tijd in de lucht nadat de International Council for the Exploration of the Sea (ICES) vorige maand had geadviseerd om de palingvisserij helemaal te stoppen. Onder veel vissers bestond de vrees dat EU-lidstaten dit advies zouden overnemen om de kritieke aalstand weer op peil te krijgen, maar afgelopen week werd bekend dat dit niet gebeurt. Daarmee kan het beroepsmatige vissen op paling blijven bestaan.
Vos, die op paling vist in het Zuidlaardermeer, kan daardoor toekomstgerichte keuzes maken. Zo liet hij vorige week nog weten dat hij niet in nieuwe spullen durft te investeren vanwege de onzekere toekomst van de palingvisserij. Ook palingvisser Gaele Postma uit Zoutkamp zag de bui al hangen, maar voorlopig kunnen zij en hun collega-palingvissers gewoon hun gang blijven gaan.

Verbod bestaat al deels

Palingvissen gebeurt in ons land op basis van de regels in de Europese Aalverordening, waarbij er sprake is van een verbod op palingvisserij in september, oktober en november. In deze maanden verplaatst geslachtsrijpe paling zich om zich voort te planten, waardoor gericht palingvissen verboden is. Veel leden van de Nederlandse Vissersbond zijn niet blij met dat verbod, maar een totaalverbod zou een einde aan hun werk kunnen maken.
Voor Nederlandse palingvissers verandert er op korte termijn dus niets, al wil de Europese Commissie begin volgend jaar wel opnieuw om de tafel met EU-lidstaten over mogelijk aanvullende maatregelen ter bescherming van de aal. Om welke maatregelen het gaat, is nog niet bekend.