Aardbevingsgemeenten roepen nieuwe regering op: meer subsidie voor verduurzamen woningen

De Groningse aardbevingsvlag wappert in de wijk met wisselwoningen in Overschild
De Groningse aardbevingsvlag wappert in de wijk met wisselwoningen in Overschild © ANP
Het is goed dat de schade door gaswinning in het Groningse aardbevingsgebied benoemd wordt in het nieuwe regeerakkoord, maar het is nu tijd voor daden. Dat zeggen betrokken gemeenten uit het aardbevingsgebied.
De gemeenten hebben direct één concreet voorstel: meer geld stoppen in de subsidiepot van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voor het verduurzamen van woningen in het aardbevingsgebied. Huishoudens in bepaalde postcodegebieden in het bevingsgebied konden aanspraak maken op 10.000 euro subsidie. Na de lancering ontstond een run op dat geld, waardoor de beschikbare 75 miljoen euro al snel op was.

Eerste stap

Het kabinet noemt in het nieuwe regeerakkoord dat er ruimte moet zijn voor de 'menselijke maat'. 'Het nieuwe kabinet kan hierin volgens de regio een mooie eerste stap zetten' schrijven de aardbevingsgemeenten in een gezamenlijke reactie op het coalitieakkoord. Zij hopen dat met het installeren van een nieuwe regering, iedereen die dat wil in aanmerking kan komen voor de verduurzamingssubsidie.
De aardbevingsgemeenten hopen daarnaast dat er in de toekomst meer naar inwoners geluisterd wordt en zij meer regie zullen krijgen in de versterking van woningen, zoals dat al in Krewerd en Tjuchem gebeurt.