Opinie: Sporten als mbo-student in Stad? ‘Sorry maar dat kan niet bij onze vereniging’

Studentenvereniging Tjas. Lid worden als mbo'er gaat niet.
Studentenvereniging Tjas. Lid worden als mbo'er gaat niet. © Tjas
Mbo-scholieren zijn sinds 1 augustus 2020 volgens de wet officieel ‘studenten’. Dit om het verschil met hbo en wo-studenten kleiner te maken. Maar in de praktijk hebben mbo-ers helemaal niet dezelfde rechten als de ‘hoger opgeleiden’.
Dat ervaart ook de 18-jarige Larou de Jong, student aan de mbo 4 opleiding Content Creator op het Noorderpoort. Hieronder haar verhaal.

Grote voorbeeld

Toen ik mijn vmbo-tl diploma op zak had wist ik één ding zeker, ik wilde weg uit het dorp waar ik woonde en net als mijn zus studeren in de stad Groningen. Zij was mijn grote voorbeeld, studeerde aan de Hanzehogeschool en regelmatig hoorde ik spannende verhalen over haar studententijd. Ik wilde ook zulke verhalen kunnen vertellen. Maar als mbo student was dat lastiger dan gedacht, omdat er nog steeds onderscheid wordt gemaakt tussen mbo- en hbo/wo-studenten.
Zo hebben wij als mbo-studenten geen toegang tot de KEI-week, is het lastiger om een kamer te vinden en is lid worden van een studentenvereniging of studentensportvereniging niet mogelijk. Zeker dat laatste is iets waar ik tegenaan loop.

Kan ik wel sporten?

Als fanatiek schaatser wilde ik graag lid worden van studenten schaatsvereniging Tjas. Maar op de vraag of ik me als mbo-student bij de vereniging kon aansluiten kreeg ik te horen dat dit niet mogelijk was. Hiervoor zou ik ingeschreven moeten staan bij de ACLO, en dat kan niet als mbo’er.
Hoe zit dat? Alle studentensportverenigingen in Groningen zijn aangesloten bij de ACLO, de overkoepelende studentensportvereniging van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. De ACLO bepaalt en faciliteert het sportaanbod en wordt vanuit de universiteit en hogeschool gefinancierd. En dus niet vanuit het mbo.
Bij G.S.V.V. Donitas, de grootste studentenvolleybalvereniging van Nederland, is het al niet anders. Iedereen die kan volleyballen en student is zou welkom zijn, zo staat op de website. Maar uit een gesprek met voorzitter Mirte de Vries blijkt dat dat niet geldt voor mbo studenten. Voor een aanmelding heb je ook daar een ACLO kaart nodig.

Uitzonderingen

Donitas geeft aan dat in bepaalde gevallen een uitzondering wordt gemaakt. Zij vragen dan een ACLO kaart voor je aan, maar als ‘buitenstaander’ betaal je ruim twee keer zo veel als hbo en wo-studenten. Een hbo of wo-student betaalt 59,95 euro per jaar, terwijl je als mbo student ‘met uitzondering’ een bedrag van 134,95 euro per jaar betaalt.
In dit geval kan ik dus eventueel lid worden, maar dan moet ik wel extra betalen. Hoezo dezelfde rechten als een hbo of wo student?
Naast sporten lijkt een studentenvereniging me een goeie manier om nieuwe mensen te leren kennen. Ik ben benieuwd wat hun beleid is voor mbo’ers.

Studentenverenigingen

Cleopatra is een studentenvereniging in Stad met ruim driehonderd leden. Zij geven aan wel mbo’ers toe te laten, maar het grootste deel van hun leden is hbo of wo-student. Dit heeft te maken met het feit dat zij vanuit de Hanze en de RUG alleen financiering krijgen voor de hbo’ers en wo’ers. Mbo’ers financiert de vereniging zelf.
'We vinden dat iedereen welkom zou moeten zijn bij onze vereniging, maar of wij mbo’ers toelaten gaat wel via een bestuursbesluit,' aldus bestuurslid Westo Bon van Cleopatra.
Wat vindt het onderwijs?
Het Noorderpoort geeft aan dat dit onderwerp wel eens voorbij is gekomen, maar dat er nog nooit echt een ondersteuningsvraag is gekomen vanuit studenten. 'Mocht dat wel gebeuren, dan zouden we moeten onderzoeken hoe breed dit leeft, op welk vlak er behoefte is en wat daarin eventueel te doen is. Overigens neemt sport een vaste plek in bij ons onderwijs met ‘Vitaal Burgerschap-lessen’, die onder andere in het sportcentrum op het Europapark worden gegeven.'

Leeftijd is een probleem

Albertus Magnus laat geen mbo-studenten toe. Albertus is de grootste studentenvereniging van Groningen en kampt volgens eigen zeggen nu al met een flink overschot aan inschrijvingen. Nog meer studenten erbij is geen optie. Ook leeftijd speelt een rol. Mbo-studenten zijn volgens hen vaak jonger en wonen nog thuis, terwijl hbo en wo-studenten vaak al op kamers wonen. Volgens Albertus is dit gunstig voor de doordeweekse activiteiten van de vereniging en de ‘Albertushuizen-cultuur’.
Ergens heb ik nog wel begrip voor dat laatste argument. Maar dan zou het toch logischer zijn om te kijken naar een leeftijdsgrens in plaats van naar opleidingsniveau? Hbo-studenten zijn vaak ook nog geen achttien, en bovendien zitten er op het mbo veel achttienplussers.
Misschien zouden de RUG en de Hanzehogeschool de regels voor studenten(sport)verenigingen moeten aanpassen. Want in de wet staat dan wel dat ik volwaardig student ben, zo voel ik me als mbo’er niet.
Larou de Jong