Hof handhaaft straffen in hoger beroep afpersingszaak No Surrender

Het logo van No Surrender
Het logo van No Surrender © RTV Noord
Het Hof in Leeuwarden heeft celstraffen tot 68 maanden opgelegd aan zeven oud-leden van motorclub No Surrender. Zij hebben in 2016 een ex-lid mishandeld, afgeperst, bedreigd en ontvoerd.
Het gaat om zes mannen en een vrouw. Eerder legde de rechtbank Groningen de man die de grootste rol speelde in het geweld dezelfde straf op. Twee andere betrokkenen werden toen vrijgesproken, omdat hun verhoren niet volgens de regels zouden zijn gegaan. Het hof vindt dat er een aantal ‘onherstelbare vormverzuimen zijn begaan’, maar dat die niet tot vrijspraak leiden.
De vrouw is de enige die een deels voorwaardelijke straf krijgt opgelegd. Zij moet 37 maanden de cel in, waarvan 24 voorwaardelijk. Alle betrokkenen mogen vijf jaar lang geen contact opnemen met het slachtoffer. Eerder eiste het Openbaar Ministerie celstraffen tot acht jaar.

Vingers afknippen en tattoos wegbranden

Het slachtoffer, dat niet aanwezig was bij de zitting vanwege zijn eigen veiligheid, werd in 2016 naar de woning van de vrouw gelokt om een drankje te drinken. Daar werd hij naar eigen zeggen onwel. De andere veroordeelden stormden toen de woning in en mishandelden hem zo ernstig dat het bloed op de muren zat. Ook dreigden ze zijn clubtattoos weg te branden met een strijkijzer en zijn vingers af te knippen.
De man werd in een busje gegooid en eruit gezet bij zwembad De Papiermolen in Stad. Hij moest toen 5000 euro in wiet betalen aan zijn belagers. In Glimmen is hij uiteindelijk halfnaakt uit zijn auto gezet.

'Mijn leven staat al vijf jaar stil'

‘Mijn leven is voorbij’, zei hij via een stemopname in de zittingszaal. ‘Ik heb levenslang gekregen en moet altijd over mijn schouder kijken. Mijn leven staat al vijf jaar stil.’ De man heeft een andere identiteit gekregen en woont ergens anoniem. De veroordeelden moeten een schadevergoeding van 15.000 euro betalen.
Alle betrokkenen ontkennen hun aandeel in het verhaal. Ze hebben geen banden meer met de motorclub.