Nederland krijgt staatssecretaris voor Mijnbouw

Stef Blok op bezoek in Garrelsweer
Stef Blok op bezoek in Garrelsweer © RTV Noord
Het ministerie van Economische Zaken krijgt een staatssecretaris voor Mijnbouw. Dat heeft Mark Rutte aangekondigd na zijn eerste overleg als formateur met de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
De staatssecretaris voor Mijnbouw gaat zich bezighouden met de aardbevingsproblematiek in Groningen, aldus Rutte. Tot op heden viel de aardbevingsproblematiek onder de verantwoordelijkheid van de minister van Economische Zaken. Momenteel is dat demissionaire minister Stef Blok.

'Hard nodig'

Onder anderen Nationale Ombudsman Reinier van Zuthpen pleitte eerder voor een eigen staatssecretaris voor Groningen.
'Een staatssecretaris voor Groningen is heel hard nodig', aldus Van Zutphen. 'Het is ook een eis die Groningers mogen stellen, zodat ze nu eens iemand krijgen die hier volledig z’n aandacht op het bestuur en de voortgang in de hersteloperatie heeft. Iemand die er echt z’n focus en aandacht op heeft om het over vier jaar bijna klaar te hebben. Dat is wat er moet gebeuren.’

'Ingewikkeld werk'

Het aanstaande kabinet wordt iets groter omdat de nieuwe coalitiepartijen zich ervan bewust zijn dat ze 'ingewikkeld werk' te doen hebben. In het nu demissionaire kabinet-Rutte III raakten meerdere bewindspersonen overwerkt.
Ook komt er een nieuwe minister voor Natuur en Stikstof bij het ministerie van Landbouw en op het ministerie van Sociale Zaken komt een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Op dat laatstgenoemde ministerie verdwijnt de staatssecretaris.
Eerder maakten de coalitiepartijen al bekend te komen met een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en voor Klimaat en Energie. In totaal komen er twintig ministers en negen staatssecretarissen.