GRC moet boete betalen voor bier tappen aan 17-jarige mystery guests

Een aantal tapbiertjes
Een aantal tapbiertjes © RTV Noord
Voetbalvereniging GRC moet toch 1.400 euro boete aan de gemeente Groningen betalen, voor het schenken van alcohol aan minderjarigen. Dat heeft de rechter beslist.
De voetbalclub spreekt van een principekwestie en stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om de boete aan te vechten. 'Het bestuur moet hierop nog een klap geven, maar het is al doorgesproken', zegt Rolf Sieben van GRC.

Manier stuit tegen de borst

De wijze waarop de gemeente Groningen in oktober 2019 controleerde, vindt de voetbalvereniging laakbaar. De gemeente liet twee stagiairs van 17 jaar een biertje bestellen. Zonder een identiteitscontrole werden de pilsjes over de tap geschoven. Twee toezichthouders zaten een eindje verderop en deden verslag.
Dit gebeurde ook bij andere voetbalverenigingen. Tien andere clubs kregen eveneens een boete. 'De gemeente zette minderjarigen aan om een strafbaar feit uit te lokken en dat mag volgens de wet niet', zegt Sieben.
De rechter ziet dit echter anders. De wijze waarop de steekproeven worden gedaan, zoals in dit geval het inzetten van jonge mystery guests, is niet wettelijk vastgelegd. De toezichthouders die de taak hadden te controleren op het naleven van de regels van de Drank- en Horecawet, zaten in de directe nabijheid. De rechter vindt niet dat de barmedewerker is uitgelokt iets te doen wat hij of zij anders niet had gedaan.

Niet netjes

De rechter is het wel met de voetbalvereniging eens dat de minderjarige mystery guests feitelijk door de gemeente zijn aangezet tot het plegen van een strafbaar feit. Dit staat los van GRC, want de gemeente heeft de vereniging nergens toe bewogen. De barmedewerker van GRC heeft er zelf voor gekozen de leeftijden van deze jongeren niet te controleren en hen te voorzien van een biertje.
En GRC was eigenlijk ook gewaarschuwd voor dergelijke controles, vindt de rechter. Vanaf 2014 voert de gemeente al gesprekken met de sportclubs over het alcoholbeleid en krijgen de clubs e-mails en nieuwsbrieven.
'Dat kan zo zijn', zegt Sieben, 'maar de club krijgt talloze mails en brieven. Daardoor gaat ook wel eens informatie verloren.'

Alleen in de strijd

De voetbalvereniging vindt het ook niet correct dat zij gelijk wordt gesteld met de professionele horeca, omdat sportclubs worden gerund door vrijwilligers. De rechter ging aan dat argument voorbij. De Drank- en Horecawet is overtreden en de boete is daarmee terecht gegeven, oordeelt de rechter.
GRC is de enige voetbalvereniging die de juridische strijd om deze boete is aangegaan. De overige tien verenigingen hebben zich hier eerder al bij neergelegd.