Door de mand: Kees Vlietstra geeft een korte maar krachtige masterclass

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
Voor wie een geagiteerde Buijs wil zien die zijn realiteit nog één keer klip en klaar uitlegt verwijs ik graag naar het interview met de trainer op OOG TV na afloop van Heracles-FC Groningen. In een heerlijk ongemakkelijk gesprek tussen een vrijwilliger en een professional komt de geagiteerde Buijs met zijn analyse op het verlies (4-2) en het seizoen (twaalfde plaats).
Voetbal is een spel van fouten, dit is ons niveau, wisselvallig, onvoldoende kwaliteit, sommige jongens nog niet goed genoeg voor de FC, weer goal tegen uit dood spelmoment, verdedigers slapen, ze hebben spelers laten vertrekken in augustus.
Kort en krachtig. To the point. Je hoeft het niet met zijn analyse eens te zijn, duidelijk is het wel.
Blijft toch een kunst. Een duidelijk verhaal houden. Een paar uur eerder hadden Mark & Hugo daar beduidend meer moeite mee. De inbreng van de hoofdcoach van het RIVM Jaap van Dissel werkte nou ook niet bepaald positief mee in het overbrengen van de boodschap. Een boodschap die eigenlijk heel simpel is: Omikron is a bitch want mega besmettelijk. We hebben bij nog meer zieken te weinig ic-bedden, dus moeten we in een stevige lockdown. En allemaal een boosterprik. Klip en klaar.
Zo werd het alleen niet gebracht. Mark, Hugo en Jaap zijn geen coaches. Mark, Hugo en Jaap dragen omslachtig kennis over in plaats van een overtuigend betoog te houden over waarom we allemaal weer even binnen moeten blijven.
Masterclass: Lieve Mark, Hugo en Jaap, gebruik korte zinnen. Zonder komma's. Gebruik simpele woorden. Gemeende empathie tonen moet. Zelfspot helpt.
En dan mogen die dansleraar met die paardenstaart en die ex-spits van FC Groningen zonder mondkapje het met jullie oneens zijn, het verhaal is dan wel in ieder geval duidelijk. Oké, einde masterclass. Op 14 januari krijgen jullie een herkansing.
De coronapersconferentie, de voetbal nabeschouwing, de peptalk in de kleedkamer, het verhaal in de klas, de anekdote aan de bar, de mop aan de stamtoafel, allemaal hebben ze één gemene deler: de boodschapper wil iets vertellen, duidelijk maken. De boodschapper, de zender, moet weten wie zijn publiek is, de ontvanger. Pas je woorden en taalgebruik daar op aan. En hou het kort. En krachtig. Beetje als de gemiddelde Groninger. Minder is meer.
Iets anders. Vorige week zat ik op vijf meter van Erik Hulzebosch te lunchen. Van der Valk, Zwolle. Voelde me een beetje opgelaten. Wilde steeds kijken hoe de meest markante marathonschaatser ooit zijn omelet naar binnen werkte. Zag dat Erik een beetje hetzelfde had. Hij loerde stiekem naar mij, de bonkige korfballer van weleer. Aan een broodje kroket. Zonder te groeten namen we afscheid.
Thuisgekomen zocht ik direct op YouTube naar de aflevering van Villa Felderhof met Erik Hulzebosch en Ronald Giphart. Nog steeds zeer vermakelijk. Waar de marathonschaatser bekende dat hij geen idee had wie Harry Mulisch was wist de schrijver Giphart niet wie Jan Maarten Heideman was. Twee totaal verschillende mannen, met verschillende achtergronden en verschillende interesses. En ondanks die verschillen was er één ding wat ze bond: humor. Kijktip mensen voor in deze donkere lockdown-dagen.
Door de aflevering van Villa Felderhof ook maar weer mijn favoriete boek van Giphart uit de kast getrokken. De voorzitter.
Hoofdrolspeler Epi Brons is voorzitter van voetbalclub Bandstad 83. Epi is een boeffie. Zijn Bandstad staat op degraderen. Mooiste scène in het boek is de persconferentie waarin groot nieuws zou worden gemeld. Is de aankondiging van voorzitter Epi. Die heeft met zwart geld een topspeler uit Afrika gecontracteerd. En die zou worden gepresenteerd in de persconferentie nadat hij met een bloedgang van Schiphol naar Bandstad zou worden gereden.
Klein probleempje voor Epi, zijn nieuwe topspeler mocht Afrika niet uit. Iets met papieren.
In de zaal met hijgerige journalisten gaat de geplaagde trainer alvast achter de tafel met microfoons zitten. Blij te zijn met zijn nieuwe speler. De zwetende voorzitter gaat naast hem zitten. Epi weet als enige dat zijn topspeler niet komt. Hij neemt het woord. Om in twee zinnen zijn verbaasde trainer, ten overstaan van het gehele journaille, live te ontslaan. Per direct.
Mooi boek. Ook een aanradertje voor de komende donkere kerstdagen. En een voorbeeld voor Mark, Hugo en Jaap. Kort, krachtig met humor.
En even voor de duidelijkheid. De actie van voorzitter Epi hoeft voor deze bonkige korfballer geen voorbeeld voor FC directeur Wouter Gudde te zijn. Coach Danny Buijs moet blijven. Al is het alleen maar voor zijn nabeschouwingen.
Volgende week op deze plek een Gronings sportjaar overzicht. In ieder geval kort en krachtig.