Mensensmokkelaars naar Ter Apel krijgen (voorwaardelijke) celstraffen

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/ FPS
Een 24-jarige man uit Amsterdam is voor mensensmokkel veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Hij bracht een jaar geleden een persoon zonder verblijfspapieren naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dat de Amsterdammer drie maanden daadwerkelijk ging zitten.
De man werd ook verweten dat hij voor iemand een treinkaartje betaalde om zonder geldige papieren naar Ter Apel af te reizen. Dit zou ook mensensmokkel zijn, maar hiervoor is de man niet veroordeeld. De Amsterdammer is zelf ooit asielzoeker geweest.

In een opwelling

De rechter legde een 72-jarige vrouw uit Arnhem voor mensensmokkel eveneens een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op. Dat is gelijk aan de eist van het OM.
De bejaarde vrouw nam vanuit Frankrijk een persoon zonder verblijfsstatus mee naar Nederland. Beiden kenden elkaar van een vluchtelingenkamp in Frankrijk. De vrouw is al 35 jaar vluchtelingenorganisaties behulpzaam in het verstrekken van kleding, schoenen en verzorgingsproducten. Daarom was ze ook in een vluchtelingenkamp in Frankrijk. Ze nam de man in een opwelling mee, zei ze eerder tegen de rechters.

Gezinnen de grens over

Een 44-jarige man hielp vanuit Duitsland een gezin met twee kinderen de grens over en zette dat af bij het aanmeldcentrum. Tegen hem was acht maanden cel geëist. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd.
Een 62-jarige man uit Kroatië smokkelde een gezin met vier kinderen Nederland binnen. Wat betreft het OM had die man twaalf maanden uit mogen zitten. De rechter vindt hier zes maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf voldoende.