Suikerproductie Hoogkerk stilgelegd door stroomdip van zondag

De suikerfabriek in Vierverlaten (Hoogkerk)
De suikerfabriek in Vierverlaten (Hoogkerk) © Wil de Boer/Groningen in Beeld
De korte onderbreking van de elektriciteit zondagmiddag heeft bij suikerproducent Cosun tot het grotendeels stilleggen van de fabriek geleid. De komende dagen wordt het productieproces weer opgestart.
Langer dan een halve seconde duurde het niet, maar dat was lang genoeg om bij Cosun in Hoogkerk storingen te veroorzaken.
De stroomdip leidde volgens manager Coen de Haas tot het uitvallen van zogeheten frequentie-omvormers. 'Daardoor deden belangrijke pompen het niet meer en daarmee ook de ketels', zegt De Haas. 'Alles hangt aan elkaar in de productie.'

Waakvlam

'Alles moest daardoor in de veilige stand worden gezet. Geen volledige afschakeling, maar alleen een soort waakvlam', legt hij uit. Maandag en dinsdag wordt het productieproces in de fabriek weer voorzichtig opgestart. 'Ik zal blij zijn als alles dinsdag aan het eind van de dag weer draait.'

'We draaiden net zo lekker'

Dat een elektriciteitsonderbreking van zo'n korte duur deze gevolgen heeft, is een tegenvaller.
'We gaan kijken hoe we ons hier in de toekomst beter tegen kunnen wapenen', zegt De Haas. De uitval van de productie heeft ook geleid tot schade. 'Anderhalve dag productieverlies, midden in de campagne. En dat terwijl we net zo lekker draaiden', zegt hij balend.