UMCG stopt met kinderhartchirurgie

Chirurgen tijdens een operatie in het UMCG
Chirurgen tijdens een operatie in het UMCG © ANP
Het UMCG gaat geen hartoperaties meer uitvoeren bij kinderen. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Ook Amsterdam (AMC) en Leiden (UMCL) stoppen met deze operaties.
De hartchirurgie voor kinderen concentreert zich hierdoor voortaan in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het ErasmusMC in Rotterdam.

Specialistische operaties

Ook de meest complexe operaties voor mensen met aangeboren hartafwijkingen verhuizen naar Utrecht en Rotterdam. Jaarlijks gaat het om 180 operaties bij pasgeboren kinderen. Voor minder complexe operaties kunnen patiënten nog wel terecht in het UMCG en de andere twee ziekenhuizen.
Door de operaties samen te brengen op twee plekken, houden chirurgen hun kennis en kunde op peil voor de zeer specialistische operaties.

Smalle personele bezetting

Ook kan de 'smalle personele bezetting' per ziekenhuis tot een te hoge druk op de zorg leiden. Daarom is centreren nodig, motiveert De Jonge. Hij heeft geen reden om aan te nemen dat de huidige kwaliteit in de vijf centra ondermaats is.
Vier patiëntenverenigingen en belangenorganisaties zijn blij met de centralisatie van de complexe hartoperaties.