Gemeenteraad beslist over omstreden windpark bij Delfzijl

De nieuwe windmolens moeten ten zuiden van windpark Delfzijl Zuid komen
De nieuwe windmolens moeten ten zuiden van windpark Delfzijl Zuid komen © Martin Drent/RTV Noord
Komen er ten zuiden van Delfzijl nog eens zestien windmolens bij? De gemeenteraad van Eemsdelta neemt daar dinsdag- of woensdagavond opnieuw een besluit over. Het is de derde keer dat het plan voor een windpark op tafel ligt bij de raad.
Het park is omstreden, omdat de Raad van State het plan in 2018 nog naar de prullenbak verwees. Vervolgens zette de hoogste bestuursrechter in juni tijdelijk een streep door het gewijzigde plan.

Slagschaduw en lawaai

De initiatiefnemers willen windpark Delfzijl Zuid uitbreiden met zestien windmolens, in de buurt van Nieuwolda en Wagenborgen. De turbines moeten een tiphoogte krijgen van maximaal 204 meter.
De Raad van State vernietigde drie jaar geleden het plan, dat toen was goedgekeurd door de gemeenteraad van Delfzijl. Volgens de hoogste bestuursrechter zouden te veel omwonenden last krijgen van lawaai en slagschaduw.

Plan wordt gewijzigd

Daarop kochten de initiatiefnemers huizen in de omgeving op. Ook kozen ze voor een rotor die minder geluid produceert. Vervolgens hebben de gemeente en provincie in 2020 opnieuw het plan vastgesteld. Daarop ging de stichting Oldambt Windmolenvrij weer in beroep.
In juni dit jaar besloot de Raad van State dat de uitbreiding voorlopig niet doorgaat. De normen die landelijk gelden voor onder andere slagschaduw en geluidsoverlast zijn niet goed onderbouwd, terwijl dat wel nodig is volgens het Europese recht. Het Rijk moet daar meer onderzoek naar doen en tot die tijd kunnen er geen nieuwe windparken in Nederland bij komen.

'Ontsnappingsroute' voor Eemsdelta

Voor de uitbreiding van Delfzijl Zuid kwam een uitzondering. De gemeente Eemsdelta mocht zelf onderzoek doen naar normen voor slagschaduw en geluid. Daar kreeg de gemeente een halfjaar de tijd voor.
Nu heeft de gemeente deze nieuwe richtlijnen opgesteld. De norm voor geluidsoverlast is hetzelfde gebleven. De norm voor slagschaduw is strenger geworden: omliggende huizen mogen geen last meer krijgen hiervan. De regels zijn gebaseerd op rapporten van twee verschillende adviesbureaus.
Een overzicht van de windparken bij Delfzijl. Windpark Oosterhorn (rood) en Geefsweer (paars) zijn de afgelopen jaren gebouwd. Windpark Delfzijl Zuid staat er al wat langer.
De windparken ten zuiden van Delfzijl
De windparken ten zuiden van Delfzijl © Provincie Groningen

Geld speelt een rol

De gemeenteraad moet afwegen of het plan nu wel de toets der kritiek door de Raad van State zal doorstaan. Het college van burgemeester en wethouders van Eemsdelta dringt aan op goedkeuring. De gemeente is namelijk een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de initiatiefnemers.
In die overeenkomst staat dat de ontwikkelaar een miljoenenclaim kan indienen als de gemeente voor vertraging zorgt. Er staat een landelijke subsidie van 26 miljoen euro op het spel. Daarnaast zorgen de turbines jaarlijks voor tonnen aan onroerendezaakbelasting (ozb). Ook komen er jaarlijks tienduizenden euro's in een gebiedsfonds. De gemeenteraad staat dus onder druk.

Deel omwonenden tegen

Een deel van de inwoners uit Nieuwolda, Wagenborgen en omstreken wil juist dat de raad de uitbreiding van het windpark tegenhoudt. De stichting Burgerinitiatief Zuidelijke Dorpen Delfzijl heeft een brief gestuurd waarin het de gemeente oproept het plan in te trekken of landelijk onderzoek af te wachten.
De raadsvergadering is vanwege de nieuwe lockdown niet fysiek in de raadzaal, maar digitaal. Het is via de site van de gemeenteraad van Eemsdelta te volgen. De vergadering begint dinsdagavond om 19.30 uur. Door de volle agenda worden sommige punten woensdagavond besproken.
Mocht de raad groen licht geven, dan is het nog niet zeker dat het windpark er komt. De Raad van State gaat naar de nieuwe normen kijken. Ook hebben bewoners en instanties nog zes weken de tijd om in beroep te gaan tegen het plan.