De vijf Credo's over Ede Staal die je niet mag missen

Ede en Fieke met Martijn, Elwin en Jeroen
Ede en Fieke met Martijn, Elwin en Jeroen © Klaas Staal
Credo, een serie van 44 podcasts over het leven van Ede Staal, kwam in augustus van dit jaar tot een eind. Makers Rolf Schreuder en Erik Hulsegge hebben op deze Tweede Kerstdag de, in hun ogen, vijf beste afleveringen op een rij gezet.
In totaal waren er 44, net zoveel als Ede oud werd, afleveringen waarin Erik Hulsegge sprak met mensen die ooit iets te maken hebben gehad met de in 1986 overleden zanger.
Familie, mensen uit de muziek, mensen uit zijn jeugd, mensen van zijn schoolperiode, buren of gewoon iemand die iets bijzonders met Ede heeft beleefd. Ze kwamen allemaal voorbij.
De één met een lach, de ander met een traan maar altijd met respect. Voor ons waren alle afleveringen een enorm plezier om te maken. Om daar dan 'de vijf die je niet mag missen' uit te kiezen was zeker geen makkelijke opgave.
We hebben het toch geprobeerd, maar gewikt en gewogen konden we ons niet beperken tot vijf. Daarom een extra vijfde aflevering die voor ons niet mocht ontbreken.

1. Engbert Gruben

Engbert Gruben
Engbert Gruben © RTV Noord
De oud-presentator en muziekman van RTV Noord wordt beschouwd als de ontdekker van Ede Staal. Hij vertelt in Credo hoe dat in zijn werk ging. Hoe hij in het aardedonker naar Nieuwe Statenzijl reed om Ede in zijn boerderij op te zoeken. Het was de eerste aflevering in de reeks en ook de best beluisterde. Engbert is al jaren niet meer in de picture. Voor ons maakte hij een uitzondering.
Beluister 'm hier:

2. Fenny Staal

Fenny Staal in gesprek met Erik Hulsegge
Fenny Staal in gesprek met Erik Hulsegge © Rolf Schreuder/ RTV Noord
Voor ons misschien wel de mooiste aflevering. Fenny was met haar man Klaas vanaf de jaren zestig vrienden van Ede en zijn vrouw Fieke. Ze geeft een mooi inkijkje in de vriendschap en in de tijd dat Ede zelf nog lang geen weet had dat hij een van de beroemdste Groningers ooit zou worden. Maar ook dat wij dankzij Fenny en haar man Klaas Ede in onze Groningse harten konden sluiten. En dat allemaal dankzij een beroemd cassettebandje.
Beluister 'm hier:

3 Askay Brothers Rieks Folgerts en Johan Raspe

Johan Raspe en Rieks Folgerts
Johan Raspe en Rieks Folgerts © RTV Noord
Voor ons een heel bijzonder gesprek met de gezworen vrienden uit Sappemeer. The Askay Brothers waren de enige artiesten voor wie Ede een aantal liedjes heeft geschreven met als grootste hit 'Naargns beter as thoes'. Het was het laatste interview dat Johan Raspe heeft gegeven. Johan had vasculaire dementie en overleed een klein jaar na ons gesprek. Het was ontroerend om te zien en te horen hoe zijn oude muziekkameraad Rieks meetrok in het gesprek. Het hoogtepunt was wel dat Johan - hoe erg zijn ziekte ook was - nog zingen kon als in zijn beste jaren. Gewoon live aan de keukentafel.
Beluister 'm hier:

4. Alie en Simone Meijerhof

Zusjes Simone (links) en Alie Meijerhof uit Termunten
Zusjes Simone (links) en Alie Meijerhof uit Termunten © Rolf Schreuder/RTV Noord
De twee onbevangen zusjes uit Termunten vertellen op oer-Groningse humoristische manier over hun tijd dat ze bij leraar Engels Ede Staal in de klas zaten op de MAVO in Woldendorp. Dat hun morsige rokende leraar een groot hart had voor een leerling die niet mee kon komen. En dat hij leerlingen opdracht gaf hun medeleerling Engels te leren. Ede vond dat zij dat beter konden.
Beluister 'm hier:

5. Fieke, Jasper en Jelger

Fieke, Jelger en Jasper
Fieke, Jelger en Jasper © Rolf Schreuder/ RTV Noord
We spraken in Bierum aan de keukentafel met Fieke, de weduwe van Ede, en Jasper en Jelger, de jongste twee van haar zes zoons. Fieke is niet echt van de microfoons en de media, maar in gezelschap van haar kinderen, ontstond er een indringend gesprek. Jelger en Jasper hebben hun vader nooit gekend omdat ze eenvoudig nog te jong waren toen hij kwam te overlijden. Ze hingen aan moeders lippen bij de verhalen over hun vader en ze waren zo nieuwsgierig dat ze ook allerlei vragen gingen stellen. Een waardige einde van Credo.
Beluister 'm hier:

5+. Henk Bemboom

Henk Bemboom
Henk Bemboom © Rolf Schreuder/ RTV Noord
Deze extra keuze moest er voor ons echt bij. Henk Bemboom, een begenadigd muzikant, was de vaste begeleider van Ede. De man achter de piano. Niet lang na de dood van Ede stapte Bemboom uit de muziek. Decennialang weigerde hij interviews en maakte hij geen muziek meer. Speciaal voor ons - en daar ging heel wat bedenktijd overheen - keerde hij terug naar zijn tijd met Ede en zijn oude liefde; de muziek.
Beluister 'm hier:
Dit waren volgens ons de vijf + afleveringen van Credo die je niet mag missen. Natuurlijk zijn er nog 38 afleveringen, die inmiddels door tienduizenden mensen zijn beluisterd. Wellicht dat daar één bij zit die jou nog veel meer aanspreekt.
Nieuwsgierig geworden of zin om gewoon nog een keer te luisteren? Dat kan via http://rtvnoord.nl/podcast/credo of via Spotify en Google. Podcast en Apple Podcast.
Wij wensen je een fijne en luisterrijke Tweede Kerstdag en een goed maar vooral gezond 2022. We komen in het nieuwe jaar terug met een nieuwe podcast. Daarover later meer.
Rolf Schreuder en Erik Hulsegge