Tussenbalans FC Groningen na eerste seizoenshelft: Dit zijn de statistieken

Teleurstelling bij FC Groningen-topscorer Cyril Ngonge
Teleurstelling bij FC Groningen-topscorer Cyril Ngonge © ANP
De eerste seizoenshelft van 2021/2022 zit erop voor FC Groningen. De club staat met een 12e plaats (of 14e na deze midweekse speelronde) stevig in het rechterrijtje. FC Groningen heeft na 18 wedstrijden 19 punten, 12 minder dan vorig seizoen na evenzoveel wedstrijden.
Vorig seizoen speelden de eredivisieclubs 4 duels minder in de eerste seizoenshelft, dus voor een eerlijke vergelijking is gekozen voor het aantal punten na 18 wedstrijden. Toen stond FC Groningen op 31 punten; dit seizoen staat FC Groningen na 18 competitieduels op 19 punten. Daarmee heeft Buijs het minst aantal punten behaald na 18 duels sinds hij vanaf het seizoen 2018/2019 trainer is van de FC.

'Schrikbarend'

'De eerste seizoenshelft van FC Groningen is kraak noch smaak wat mij betreft', zegt verslaggever Stefan Bleeker. 'FC Groningen presteert in principe als een club die strijdt tegen degradatie, als je puur kijkt naar het aantal punten. Normaal gesproken wordt er gezegd dat als je degradatie wil voorkomen, je gemiddeld een punt per wedstrijd moet pakken. Dan eindig je net boven de streep. Ik vind het schrikbarend waar ze nu staan, met de begroting die ze hebben. FC Groningen heeft geluk dat er clubs zijn die het nog beroerder doen. Na deze midweekse speelronde kun je als nummer 14 de winterstop ingaan en dan is die streep toch weer dichtbij.'
Willem II en Heracles kunnen nog over FC Groningen heen als ze deze speelronde winnen. Vorig seizoen stond Groningen fier in het linkerrijtje (6e) na 18 wedstrijden. Na 34 duels (50 punten) eindigde de ploeg van Buijs op de 7e plek, genoeg voor deelname aan play-offs om Europees voetbal. Die plek is momenteel ver uit het zicht. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus gaf na de zomerse transferwindow aan dat er play-offs gehaald moeten worden met dit team.

Gebrek aan ervaring

Bleeker: 'Een club als Groningen moet, vind ik, altijd meedoen om de play-offs, maar dan heb je wél spelers nodig die dat niveau structureel aankunnen en dat is nu niet het geval. Op dit moment zijn die play-offs niet realistisch.'
Vooral het gebrek aan spelers met ervaring speelt FC Groningen parten, denkt Bleeker. 'FC Groningen is dit seizoen de club die het meest aantal eredivisieminuten verloor ten opzichte van vorig seizoen van alle clubs in de eredivisie. FC Twente staat daar net achter, maar zij halen een Vlap van Anderlecht en Van Wolfswinkel van FC Basel op. FC Groningen haalt voor de vertrokken spelers jongens op die nog nooit van de eredivisie hebben gehoord. Feyenoord haalt een Dessers op en een speler als Trauner, die zeer ervaren is.'

Eredivisieniveau

'FC Groningen heeft niemand gehaald met ervaring, dat breekt ze op dit moment op. Leeuwenburgh heeft met zijn 27 jaar de ideale leeftijd voor een keeper, maar hij was een aantal jaar geleden niet goed genoeg om in de eerste divisie te spelen. Om profvoetballer te blijven, is hij naar Zuid-Afrika gegaan, waar hij zich redelijk ontwikkeld heeft. Je kunt van hem niet verwachten dat het dan direct een stabiele eredivisiekeeper is.'
Doelman Peter Leeuwenburgh maakte dit seizoen zijn eredivisiedebuut
Doelman Peter Leeuwenburgh maakte dit seizoen zijn eredivisiedebuut © ANP
Een ander voorbeeld dat Bleeker aanhaalt, is het vertrek van Gabriel Gudmundsson voor zes miljoen euro naar het Franse Lille. 'Daar haal je Yahya Kalley voor terug, een jongen die in de Zweedse competitie niet eens een vaste waarde was. Dus je kunt van hem niet verwachten dat-ie direct klaar is voor de eredivisie. En nu moet hij Bjorn Meijer ook nog voor zich dulden. Het is op dit moment een lachwekkende aankoop. Het kan best zijn dat-ie in de toekomst niveau haalt, maar je kunt van hem niet verwachten dat hij een goede vervanger is van Gudmundsson.'

'Scorend vermogen een probleem'

FC Groningen scoorde tot nu toe 20 keer in de eredivisie. In de laatste 10 seizoenen maakte de FC twee keer eerder minder doelpunten in 18 wedstrijden: 18 in 2012 en 19 in 2014.
'Het scorend vermogen is altijd al een probleem geweest onder Buijs. Je hebt met Buijs niet de meest aanvallende trainer in huis. Hij gaat eerst uit van zijn verdediging en pas daarna denkt hij aan aanvallen. Dus dat je wat minder scoort, heeft met zowel de kwaliteit van spelers te maken als de spelopvatting die Buijs hanteert. Het is een structureel probleem', aldus Bleeker.

Wisselingen

Het aantal tegendoelpunten is het hoogst sinds Buijs trainer is van FC Groningen. Jesper Karlsson van AZ zorgde dinsdagavond voor het 27e tegendoelpunt.
'Dat heeft alles te maken met de wisselingen in het elftal. Je kunt niet verwachten dat een Sverko, die van het derde niveau in Duitsland komt, eventjes Itakura kan vervangen en op hetzelfde niveau zit. En je had natuurlijk Matusiwa als een soort Berlijnse Muur voor de verdediging. Die valt weg, dus komen de Russen wel door. Ook heeft FC Groningen verzuimd om een degelijke rechtsback aan te schaffen. Mo El Hankouri bijvoorbeeld kan dat niet op die positie. Dus ja, de verdediging blijft een zorgenkindje zolang er geen versterkingen worden gehaald. De selectie is in disbalans', zegt Bleeker.
Het doelsaldo van FC Groningen is na 18 wedstrijden dus negatief: (-7). Cyril Ngonge (7) en Jørgen Strand Larsen (6) maakten samen meer dan de helft van het totaal aantal doelpunten (20), gevolgd door het aantal eigen doelpunten van de tegenstander (2).
Bleeker: 'Ook dit is een terugkerend verhaal bij FC Groningen. Je kunt niet zeggen dat De Leeuw bijvoorbeeld geen doelpunten kan maken. Het heeft met systeem en spelopvatting te maken dat hij amper in scoringspositie komt. Er worden van hem andere dingen verwacht.'
Strand Larsen maakte zes doelpunten in de eerste seizoenshelft
Strand Larsen maakte zes doelpunten in de eerste seizoenshelft © Orange Pictures
Volgens Bleeker zegt Buijs dat hij vindt dat de verwachtingen misschien wel te hoog zijn. Hij kijkt dan naar zijn voorgangers Van de Looi en Faber. 'Maar misschien had FC Groningen met die twee mannen ook twee verdedigend ingestelde trainers, want Van de Looi blinkt bij Jong Oranje ook niet uit met aanvallend voetbal.'

Meeste speelminuten

Peter Leeuwenburgh kwam in alle 18 duels van aftrap tot eindsignaal in actie, oftewel 1620 minuten. Daarna volgen Tomáš Suslov (1482), Neraysho Kasanwirjo (1472), Mo El Hankouri (1422), Cyril Ngonge (1199) en Wessel Dammers (1176).
Bleeker wil graag Suslov uitpikken als het grootste talent bij FC Groningen. 'Hij mocht dinsdagavond kortstondig de aanvoerdersband dragen, nadat De Leeuw en Van Hintum waren gewisseld. Een mooie beloning voor een 19-jarige jongen die zich stormachtig heeft ontwikkeld. Hij heeft een grote toekomst voor zich en is het spaarpotje van FC Groningen. Een op en top prof.'
Suslov is volgens Bleeker het grootste talent van de FC
Suslov is volgens Bleeker het grootste talent van de FC © Orange Pictures

Kaarten

Het team van Buijs werd in totaal 28 keer met geel en 5 keer met een rode kaart 'beboet'. Een kanttekening bij twee rode kaarten: die van Ngonge tegen Willem II en Mike te Wierik tegen Vitesse zijn na afloop geseponeerd. FC Groningen-middenvelder Suslov ontving het hoogste aantal gele kaarten (6), gevolgd door Ngonge (4), Kasanwirjo (3), Van Hintum (3), Te Wierik (2), Dammers (2), Duarte (2) en 6 spelers met 1 kaart. Opvallend is dat trainer Buijs zelf 3 keer een gele kaart ontving, waarvan 1 dinsdagavond tegen AZ.

De resultaten

FC Groningen won 4 keer, speelde 7 keer gelijk en verloor ook 7 keer. Opvallend is dat FC Groningen in de eerste seizoenshelft thuis slechts 1 keer won (2-0 tegen AZ). FC Groningen won voor het laatst zo weinig in het seizoen 1993/1994. Toen wonnen de Groningers zelfs geen enkele thuiswedstrijd in de eerste seizoenshelft.
Thuiswedstrijden eerste seizoenshelft:
FC Groningen - FC Utrecht: 0-0
FC Groningen - sc Heerenveen: 1-1
FC Groningen - Vitesse: 0-1
FC Groningen - FC Twente: 1-1
FC Groningen - AZ: 2-0
FC Groningen - RKC Waalwijk: 1-1
FC Groningen - PEC Zwolle: 1-1
FC Groningen - Feyenoord: 1-1
Buitenshuis won FC Groningen vaker: 3 keer. Ook het puntenaantal op vreemde bodem ligt hoger dan in Euroborg: 10 om 9. In thuisduels scoorde de ploeg van trainer Danny Buijs 7 keer; in uitduels 13 keer.
Uitwedstrijden eerste seizoenshelft:
Cambuur Leeuwarden - FC Groningen: 1-2
PSV - FC Groningen: 5-2
Willem II - FC Groningen: 2-1
Ajax - FC Groningen: 3-0
Sparta - FC Groningen: 1-1
NEC - FC Groningen: 3-0
Go Ahead Eagles - FC Groningen: 0-1
Fortuna Sittard - FC Groningen: 1-4
Heracles Almelo - FC Groningen: 4-2
AZ - FC Groningen: 1-0

De toekomst van Buijs

Tot slot de positie van Buijs. De trainer zei eerder deze week tegen RTV Noord dat het zomaar zou kunnen zijn dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen als trainer van FC Groningen.
Danny Buijs tijdens het gestaakte duel tegen Vitesse
Danny Buijs tijdens het gestaakte duel tegen Vitesse © Orange Pictures
'De gesprekken met de clubleiding moeten nog komen. Als het grootste gedeelte van de supporters of vrijwilligers liever heeft dat er volgend jaar een andere trainer voor de groep staat, dan is het heel simpel en ben ik sowieso in de zomer weg. Dat zeg ik omdat mijn band met deze club en de support die ik heb gehad van deze mensen, zeker in beginperiode, zo extreem is geweest. Daar ben ik ze zo dankbaar voor dat me er alles aan gelegen is om hier op een waardige manier weg te gaan en niet tussentijds door een achterdeur.'
Hoe zie jij de toekomst van Buijs? Moet hij blijven of niet?
Als je de stelling hierboven niet ziet, kun je hier stemmen.

PSV-thuis

FC Groningen hervat de competitie op zondagmiddag 16 januari (14.30 uur) in Euroborg tegen koploper PSV. Drie dagen later volgt eveneens een thuiswedstrijd tegen NEC in de achtste finale van de KNVB-beker.
Donderdag volgt een extra De Koffiecorner. In een speciale kerstaflevering van de RTV Noord-podcast bespreken Niiwino Geertsema, Stefan Bleeker en Kurt Elshot de eerste seizoenshelft van de FC.