Nagekomen gezinsleden van statushouders niet meer naar Ter Apel

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/ FPS
Om de drukte in het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten, houdt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een proef waarbij de aanmelding van nareizende gezinsleden van statushouders van Ter Apel naar de IND-locatie in Zevenaar gaat.
De locatie in Zevenaar wordt daarmee het tweede aanmeldpunt voor asielzoekers in Nederland, zij het wel alleen voor de zogenoemde nareizigers.

Proef moet duidelijkheid geven

In Ter Apel melden zich wekelijks zo'n 240 nareizigers. De proef moet uitwijzen hoeveel van hen de IND in Zevenaar kan verwerken. Vanwege de hoge instroom van asielzoekers en nareizigers is het al geruime tijd erg druk in het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Er was voor dit jaar rekening gehouden met een instroom van circa 18.000 eerste asielaanvragen. Maar de IND verwacht het uiteindelijke aantal tussen de 23.000 en 25.000 bedraagt.
De IND-locatie in Zevenaar is inmiddels klaar om nareizigers te ontvangen. Met de geldende coronamaatregelen is rekening gehouden.

Komst is al bekend

Nareizende gezinsleden zijn voor vertrek naar Nederland al bekend bij de IND en hebben een inreisvisum. De aanmelding bij de IND en de inschrijving in de Basisregistratie Personen zijn de enige administratieve handelingen die nodig zijn na aankomst in Nederland.