Bedumer Winterloop toch weer afgelast: 'Enorme teleurstelling'

De Bedumer Winterloop in 2020
De Bedumer Winterloop in 2020 © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)
Na de zomervakantie waren de initiatiefnemers van de Bedumer Winterloop hoopvol aan de slag gegaan om na een jaar stilzitten weer een sponsorloop te organiseren. Maar door de nieuwe coronamaatregelen gaat ook dit jaar een streep door het evenement.
De sponsorloop wordt traditiegetrouw in het eerste weekend van februari in Bedum gehouden. Het is een groot evenement in de regio met honderden deelnemers en duizenden bezoekers.

Verdrietig

'Het is verdrietig en heel teleurstellend dat we dit jaar opnieuw de sponsorloop niet kunnen organiseren. Het zorgt ieder jaar voor verbinding en een enorme saamhorigheid in ons mooie dorp,' zegt Klaes Hoekstra, voorzitter van de Bedumer Winterloop.
'Het is niet verantwoord om de loop en wandeltochten te laten doorgaan. De 1,5 meter eis is door ons niet te garanderen en onze stichting wil niet geassocieerd worden met besmettingen.'
Initiatiefnemer Klaes Hoekstra deed zelf ook al eens mee aan de Bedumer Winterloop.
Initiatiefnemer Klaes Hoekstra deed zelf ook al eens mee aan de Bedumer Winterloop. © Bedumer Winterloop

Weinig inkomsten

De opbrengst van de loop gaat steevast naar doelen van het UMCG Kanker Researchfonds. 'Het is enorm zonde dat we nu geen geld kunnen ophalen. Onderzoek is hard nodig waardoor er nieuwe kansen ontstaan voor kankerpatiënten. Ik heb begrepen dat er de afgelopen twee jaren bijna geen inkomsten zijn. De bodem van hun spaarpot komt in zicht', zegt Hoekstra.
Scholen zijn ook moe en die willen we niet met nog meer activiteiten belasten
Klaes Hoekstra - Bedumer Winterloop
De organisatie heeft nog gekeken of er een andere vorm mogelijk was. Bijvoorbeeld een sponsorloop voor de kinderen op de basisscholen. 'Maar scholen zijn ook moe en die willen we niet met nog meer activiteiten belasten', zegt Hoekstra.

Ook krant komt er niet

Ook de krant die ieder jaar wordt gemaakt komt er niet. Hierin staan informatie en artikelen over het goede doel en de deelnemers. 'Het bedrijfsleven sponsort deze krant maar ze hebben het al zo moeilijk door de lockdown. We willen deze bijdrage niet van hen vragen.'
De organisatie hoopt dat mensen die toch een beetje geld kunnen missen willen doneren via de website van de sponsorloop. 'Zodat er toch wat geld naar het goede doel gaat', zegt Hoekstra.