Terras moet plaatsmaken voor bushalte: 'Ik dacht dat het een grap was'

Deepak Buurman en de plannen van de gemeente
Deepak Buurman en de plannen van de gemeente © RTV Noord/Gemeente Groningen
De plaatjes van de toekomstige binnenstad van Groningen werden tot enige tijd geleden met veel enthousiasme onthaald, maar inmiddels zijn meerdere ondernemers niet te spreken over de plannen. Zo gaat ook het Gedempte Kattendiep op de schop, en die plannen zorgen voor gefronste wenkbrauwen. In dit geval bij sushirestaurant Digibites.
Manager Deepak Buurman kreeg afgelopen juli zijn terrasvergunning binnen van de gemeente Groningen. Daarmee kan hij ruim vijftig stoelen kwijt op het terras voor zijn restaurant. Maar naar eigen zeggen kreeg het restaurant aan het begin van deze maand te horen dat het terras vervangen gaat worden door een bushalte. De verbazing was dan ook groot voor Buurman.
'Ik dacht dat het een grap was', zegt hij lachend, 'hoe moet je het anders zien? Je kan onmogelijk bedenken dat ze zoiets kunnen verzinnen.'
Busbaan in plaats van terras: 'Ik dacht aan een grap'

De terrasvergunning

Er komt een bushalte aan het gedempte Kattendiep omdat de bussen binnenkort niet meer stoppen op de Grote Markt. De nog te realiseren halte aan het Gedempte Kattendiep is één van de nieuwe bushaltes die de stop op de Grote Markt moet vervangen. In de terrasvergunning van Digibites staat vermeld dat het gemeentebestuur plannen heeft met de bewuste straat. De komst van een bushalte wordt dan ook niet uitgesloten, zo wijst de vergunning uit. Maar dat die bushalte het onlangs vergunde terras wegvaagt, zorgt bij Buurman voor heel veel vragen.
Het is gek dat je op die plek een vergunning afgeeft en tegelijkertijd een bushalte plant
Deepak Buurman
'Er staat dat er een bushalte op het Kattendiep kan komen en dat snappen wij dus ook. Maar als ze in juli een terrasvergunning afgeven en mij in december via, via laten weten dat die bushalte óp ons terras komt, dan lijkt me dat wel een verrassing. En dat wisten ze in juli ook al wel. Het is dus gek dat je op die plek een vergunning afgeeft en tegelijkertijd een bushalte plant.'
Zo moet het eruit komen te zien
Zo moet het eruit komen te zien © Gemeente Groningen
Volgens de gemeente Groningen is het plan van de bushalte een stuk minder verrassend dan de horecazaak doet voorkomen. Navraag wijst uit dat Digibites in oktober en november een brief met meer informatie opgestuurd heeft gekregen. Daarnaast zou de opgenomen passage in de terrasvergunning over de plannen met het gedempte Kattendiep ook al vooruitlopen op de huidige plannen. 'Daarmee zou je iets kunnen zien aankomen', laat de gemeente weten.
De bewuste passage:
'Veranderende inzichten over het gebruik van de openbare ruimte, andere claims op dezelfde openbare ruimte of bijvoorbeeld een herinrichting ervan, kunnen ertoe leiden dat een terrasvergunning gewijzigd of zelfs ingetrokken moet worden. In verband hiermee wijzen wij op de waarschijnlijke herinrichting van het Gedempte Kattendiep in verband met de aanleg van de Kattenbrug en de komst van een bushalte.'

Brieven aan bewoners

Uit openbare stukken blijkt dat de gemeente in oktober via een brief bewoners op de hoogte heeft gebracht van de plannen met het gedempte Kattendiep. In de brief wordt een algemeen beeld geschetst en geen concrete invulling van de plannen gegeven.
Wij hebben vanuit de gemeente niks vernomen en staan er dus met volle verbazing naar te kijken
Deepak Buurman
Uit een brief die in november is gestuurd naar de bewoners van de straat, is eveneens niet op te maken hoe de plannen er concreet gaan uitzien. De nieuwe situatie wordt wel iets concreter geschetst, maar echt duidelijk wordt het nog niet. Dat wordt het wel op 6 december, dan organiseert de gemeente een digitale bijeenkomst en daar wordt een beeld van de nieuwe bushalte getoond.

Alternatief plan

Restaurantmanager Buurman stelt echter dat hij de brieven nooit ontvangen heeft. 'Wij hebben vanuit de gemeente niks vernomen en staan er dus met volle verbazing naar te kijken.' Vanuit het restaurant wordt er nu druk gewerkt aan een alternatief waarmee de busplannen in de straat niet in gevaar komen, maar het terras ook niet. Mocht de gemeente het eigen plan doorzetten, dan kan er een streep door het terras.
Woensdagavond besluit de gemeenteraad of het plan doorgaat. Mocht die goedkeuring komen, dan zal Digibites bezwaar aantekenen tegen het besluit. 'Ten eerste betaal je voor zo'n vergunning een hoop centjes. Ten tweede ga je er dan vanuit dat je tot exploitatie kan overgaan en vervolgens wordt zo'n plan binnen een half jaar in de prullenbak gegooid. Dan denk ik: daar is niet over nagedacht.'