Raad gaat akkoord, maar komst omstreden windpark bij Delfzijl is nog onzeker

Windmolens bij een ondergaande zon (archief)
Windmolens bij een ondergaande zon (archief) © Jos Schuurman/FPS
De gemeenteraad van Eemsdelta geeft groen licht voor de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid, al is het niet van harte. Een meerderheid van de partijen ging dinsdagavond schoorvoetend akkoord. Ze zijn niet blij met de gang van zaken.
Het plan voor de komst van nog eens zestien windmolens is omstreden, omdat het tot nu toe twee keer is tegengehouden door de Raad van State. De vraag is dan ook wat de hoogste bestuursrechter er nu mee gaat doen.

'Moreel dilemma'

De windmolens moeten in de buurt van Nieuwolda en Wagenborgen komen. Eén van de raadsleden komt uit het laatstgenoemde dorp: Martijn Meijer van coalitiepartij Lokaal Belang Eemsdelta. Het is voor hem een moreel dilemma: 'Ik heb er buikpijn van gekregen dat we dit weer op ons bordje krijgen’.
Volgens Meijer hebben meerdere buurtbewoners lichamelijke klachten door windmolens, vooral door laagfrequent geluid. Uit onderzoek door RTV Noord en Follow The Money bleek eerder deze maand al dat omwonenden inderdaad risico lopen op slaapproblemen door windmolens. ‘Vaststellen van dit plan voelt totaal niet goed’, zegt Meijer.

Onder druk

Toch stemt hij met de grootste partij voor. Als de raad tegen zou stemmen, kunnen de initiatiefnemers een claim van tientallen miljoenen euro’s tegen de gemeente indienen voor gederfde inkomsten en subsidie. De gemeente heeft een zogenoemde inspanningsverplichting afgesproken en mag daarmee niet voor vertraging zorgen.
‘Het voelt alsof het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt. Als zo’n claim er komt, heeft dat enorme gevolgen voor de gemeente. We willen geen Russische roulette spelen met het geld van onze inwoners’, zegt Meijer. Coalitiepartij VVD sluit zich daarbij aan.
Investeerders verdienen bakken met geld en slachtoffers krijgen een doekje voor het bloeden
Jan Chris Wagenaar, PvdA

Oppositie deels tegen

Oppositiepartijen PvdA en Gemeentebelangen Eemsdelta zijn tegen het plan. ‘Er is in het verleden een grote fout gemaakt. Investeerders verdienen bakken met geld en slachtoffers krijgen een doekje voor het bloeden. Genoeg is genoeg, wij willen geen grote windparken op land erbij’, zegt Jan Chris Wagenaar (PvdA). Ook Fractie Janny Volmer stemt tegen.
Fractievoorzitter Edward Stulp van Gemeentebelangen probeert in de raadsvergadering nog tijd te kopen om het plan uit te stellen. Hij vraagt één maand uitstel, om uit te zoeken of de initiatiefnemers de schade kunnen verhalen op het Rijk: ‘We moeten hier met het mes op de strot over beslissen. Als het risico bij het Rijk ligt, is dit windmolenplan van tafel.’
De coalitiepartijen gaan daar niet in mee, op aandringen van wethouder Hans Ronde (VVD). De gemeente kreeg een halfjaar de tijd om het plan te wijzigen en dat is eind deze maand voorbij: ‘Daarnaast hebben we in het verleden een afspraak gemaakt en daar houden we ons aan. Je kunt niet zeggen: we houden ons niet meer aan de afspraak en zadelen een ander op met de claim. Zo werkt het niet.’
Het juridische gevecht
De Raad van State verwees het plan in 2018 naar de prullenbak, omdat teveel omwonenden last zouden krijgen van slagschaduw en lawaai. De initiatiefnemers kochten daarom huizen op, in de hoop dat het daarna wel goedgekeurd zou worden. Er werd weer beroep ingesteld.

Afgelopen juni zette de Raad van State opnieuw een streep door het plan. Voorlopig dan. Het Rijk moet eerst nieuwe normen voor geluidsoverlast, slagschaduw en veiligheid vaststellen, zo blijkt uit Europees recht. Voor het windpark bij Delfzijl kon Eemsdelta zelf onderzoek doen hiernaar.

Na onderzoek door twee adviesbureaus is de norm voor slagschaduw strenger geworden. Dat mag niet meer voorkomen bij omliggende woningen. Dit punt is aangepast in het bestemmingsplan, dat met goedkeuring van de raad de windmolens toestaat.

Initiatiefnemers Eneco Wind, ZuidZes, HiNerg en Kloosterlaan laten woensdagochtend weten blij te zijn met het besluit van de raad: 'We kijken met vertrouwen vooruit naar de volgende fase van de ontwikkeling, waarin we het windplan verder uitwerken.'

Laatste keer bij gemeente

Tegen het bestemmingsplan kan de komende zes weken beroep worden ingediend. Daarna gaat de Raad van State naar de normen kijken die door de gemeente zijn vastgesteld. Wanneer daar een uitspraak over komt, is nog niet bekend.
Mocht het opnieuw worden afgewezen, dan is het wat de gemeente Eemsdelta betreft klaar, zegt wethouder Ronde: ‘Dan trekken wij het niet meer. Er zijn al veel te veel kosten gemaakt. We hadden nooit verwacht dat dit zo’n langdurig proces zou zijn. Dan willen we het laten overnemen door de provincie.’
Coalitiepartij Lokaal Belang Eemsdelta is het daarmee eens: ‘Wij voelen er niets voor om opnieuw aan dit bestemmingsplan te sleutelen', zegt raadslid Martijn Meijer.

Stukken worden deels openbaar

Eerder op de avond stemde de raad voor openbaarmaking van een deel van de stukken in dit dossier, na een verzoek door RTV Noord. Enkele oppositiepartijen stelden voor om alle stukken openbaar te maken, maar daar ging de raad niet in mee.