Ook Drie Gezusters komt met advocaat om plannen Grote Markt: 'Verminderde omzet moet gecompenseerd worden'

De Drie Gezusters in Stad
De Drie Gezusters in Stad © FPS/Jos Schuurman
In navolging van het Market Hotel aan de Grote Markt wil ook De Drie Gezusters dat het gemeentebestuur een pas op de plaats maakt rondom de grootschalige aanpak van de Grote Markt. Het horecabedrijf laat via een advocaat weten dat het niet te spreken is over de plannen.
De nieuwe Grote Markt is inmiddels veelbesproken. Meerdere ondernemers hebben hun bezwaren kenbaar gemaakt. De Drie Gezusters meldt zich nu ook in dat rijtje.
Eerder deed onder meer het News Café dat al. Dat etablissement ziet eveneens een stuk van het terras wegvallen. De advocaat van Meester Advocaten uit Amsterdam spreekt namens de uitbater van De Drie Gezusters en daarmee dus ook namens De Groote Griet en Café Hoppe. In de brief wordt gesteld dat de ondernemer pas laat de plannen onder ogen kreeg. De gemeente zou niet de juiste belangen hebben geïnventariseerd en daarmee 'onzorgvuldig' tot het huidige plan zijn gekomen.

Flexibele terrassen

Het pijnpunt zit voor De Drie Gezusters vooral bij de terrassen. Die aan de zuidwestzijde, waar De Drie en de overige zaken deel van uitmaken, blijven deels vaste terrassen. Voor een ander deel zouden ze 'flexibel' moeten worden en dat stuit de ondernemer tegen de borst.
Dat flexibele terras moet eventueel wijken als er evenementen zijn op de Grote Markt. En het zou leiden tot 'enorme schade', mede doordat er op zo'n terras geen windschermen, heaters en parasols geplaatst mogen worden, zegt de advocaat. Waar het terras nu het hele jaar door open is, daar zal dat in de toekomst mogelijk veranderen.

Minder omzet op terras

In de brief wordt verder vermeld dat de huidige eigenaar sinds 2017 in bezit is van de ondernemingen. Die zijn destijds voor 6,5 miljoen euro aangekocht en op het terras wordt het meeste geld verdiend.
In feite wordt met het inrichtingsplan een auto met drie wielen aangereikt
De Drie Gezusters in een brief aan het college en raad
De advocaat laat weten dat de plannen voor een nieuwe Grote Markt al sinds 2018 bekend zijn, maar dat destijds door de gemeente is gezegd dat het terrasoppervlakte gelijk zou blijven. De Drie Gezusters ziet nu iets anders gebeuren. Door de plannen zien ze hun terras verkleind worden.
'In feite wordt met het inrichtingsplan een auto met drie wielen aangereikt', zo valt te lezen in de brief die gericht is aan het college en de gemeenteraad. Als de huidige eigenaar van deze plannen had geweten had hij de miljoenenaankoop niet eens gedaan, zo blijkt uit de brief. 'Temeer gelet op het feit dat hij met het nieuwe plan enorme omzet zal gaan missen', aldus de advocaat. 'Een flexterras genereert namelijk maar twintig procent omzet ten aanzien van een permanent terras.'
Een deel van het huidige terras van De Drie Gezusters
Een deel van het huidige terras van De Drie Gezusters © ANP

Bedrijfsvoering

Al met al vraagt De Drie Gezusters de gemeenteraad nog geen besluit te nemen over de aanpak van de Grote Markt. Het zou te vroeg komen en zelfs in strijd zijn met Europese regelgeving. Mocht de gemeente het wel doorzetten, dan wijst de advocaat op een financiële compensatie. Die zou van toepassing zijn, omdat de gemeente van het ene op het andere moment de spelregels wijzigt. 'De gehele bedrijfsvoering dient opnieuw te worden aangepast aan de nieuwe situatie. Verminderde omzet dient gecompenseerd te worden en de continuïteit van de onderneming moet worden gewaarborgd.'
In dit nieuwe plan vervalt een deel van het huidige terras
In dit nieuwe plan vervalt een deel van het huidige terras © Gemeente Groningen

Market Hotel meldt zich opnieuw

Ook het Market Hotel laat via zijn advocaat, die bij hetzelfde advocatenbureau zit als die van De Drie, weten dat dit plan nog niet rijp is voor een finaleoordeel. Deze ondernemer heeft evenmin het idee dat er serieus is geluisterd door de gemeente. 'Cliënte heeft nu het gevoel dat zij in haar hemd wordt gezet met een gebrek aan betrokkenheid en het feit dat er helemaal niet naar haar belangen wordt geluisterd', zo schrijft de advocaat in een nieuwe brief. Het Market Hotel wordt niet getroffen door de mogelijke nieuwe terrasregels, maar naar eigen zeggen wel door de bomen die op de Grote Markt komen. Ze zijn niet tegen meer groen, maar wel tegen het huidige bosje.