Groningse overheden eisen garanties voor ombouw gasopslag Grijpskerk

De gasopslag in Grijpskerk
De gasopslag in Grijpskerk © Jos Schuurman/FPS
De provincie Groningen en waterschap Noorderzijlvest willen dat de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen kunnen garanderen dat de ombouw van de ondergrondse gasopslag bij Grijpskerk veilig verloopt. Ook moeten mogelijke schades behandeld worden door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Daarmee scharen de provincie en het waterschap zich achter de oproep van de gemeente Westerkwartier. De gemeente probeert de voorwaarden al langer onder de aandacht te krijgen bij demissionair minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken.

Vuist maken

De provincie, het waterschap en de gemeente maken nu een vuist. ‘We willen echt de garantie dat de ombouw veilig gebeurt. Er moet één schadeloket komen dat via het IMG loopt’, zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA). ‘Ook moet er sprake zijn van strenge monitoring, moet er een risicobeheersplan worden ontwikkeld en moet er rekening worden gehouden met de unieke leefomgeving van de inwoners van de gemeente Westerkwartier.’
Van Dekken geeft aan dat de strenge monitoring nodig is om te kunnen bepalen welke beving door welk gasveld wordt veroorzaakt.

Ombouw gasopslag nodig

Daarnaast heeft het SodM het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meegegeven dat zij de NAM moet verplichten om een risicobeheersplan voor Grijpskerk op tafel te leggen. De provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier en waterschap Noorderzijlvest sluiten zich bij het advies van het SodM aan.
De ombouw van de gasopslag in Grijpskerk is nodig om het Groningenveld in 2023 of 2024 te kunnen sluiten. Nu het SodM en de NAM zelf positief zijn over de mogelijkheden van de ombouw van de ondergrondse gasopslag bij Grijpskerk, willen de Groningse overheden garanties van beide partijen.

Dubbel gevoel

De jarenlange onduidelijkheid rond Grijpskerk zorgde de afgelopen jaren namelijk voor een dubbel gevoel bij de gemeente Westerkwartier. Die was zelf voorstander van het eerder sluiten van het Groningenveld, maar werd voor een voldongen feit gesteld doordat het ministerie Grijpskerk als buffer wilde gaan inzetten. Westerkwartier legt nu samen met de provincie en het waterschap een aantal eisen op tafel.
Het ministerie neemt begin volgend jaar een definitief besluit.