Ook Vindicat keert zich tegen plannen Grote Markt: 'Vrezen voor een unheimliche plek 's nachts'

Het pand van Vindicat (links) in de plannen voor de nieuwe Grote Markt
Het pand van Vindicat (links) in de plannen voor de nieuwe Grote Markt © Gemeente Groningen
In navolging van meerdere ondernemers rond de Grote Markt in Stad, komt studentenvereniging Vindicat nu ook in actie tegen de plannen die de gemeente heeft met het plein. Het corps stelt op geen enkele manier bij de plannen betrokken te zijn.
Vindicat meldt dat het huidige plan in hun ogen nog teveel vraagtekens oproept. Rector Sanne Veken schrijft in een brief aan de gemeente dat ze zich zorgen maakt over de leefbaarheid van de Grote Markt wanneer de bomen in de huidige vorm, in een bosje, geplaatst gaan worden.
'Op de schetsen ziet dit eruit als een ingreep die de Grote Markt tot een gezellige plaats voor families en dagjesmensen kan maken, maar wij vrezen dat deze bosschages dit gedeelte van de Grote Markt gedurende de nacht zal veranderen in een wat unheimliche plek.'

Anders omgaan met de bomen

De studentenvereniging vreest voor confrontaties in de nachtelijke uren tussen Vindicatleden, studenten, uitgaanspubliek en dak- en thuislozen. 'Daarbij kan dit voor zowel mannelijke als vrouwelijke voorbijgangers een onbehagelijk gevoel creëren.'
Het past niet dat we ons moeten verschuilen achter een bomenrij
Sanne Veken - rector Vindicat
Veken laat verder weten dat de komst van de bomen haar ook niet aanspreekt omdat het voor minder lichtinval in de sociëteit zorgt. Daarnaast zou het pand ook uit het zicht verdwijnen. 'Dit zouden wij ontzettend jammer vinden, juist omdat wij eraan hechten een open karakter naar de stad uit te stralen; daarbij past naar ons idee niet dat we ons moeten verschuilen achter een bomenrij.'
Achter de bomen in het ontwerp staat het pand van Vindicat en het Market Hotel
Achter de bomen in het ontwerp staat het pand van Vindicat en het Market Hotel © Gemeente Groningen

Vindicatboom

Al met al vraagt Vindicat aan de gemeenteraad om woensdag nog niet in te stemmen met de plannen. De vereniging komt zelf met alternatieve ideeën voor de aanpak van de Grote Markt. Met die plannen moet het plein minder aanvoelen als 'een tochtig gat'. Dat zou in de ogen van Veken kunnen met een grote boom, die de vereniging wil bekostigen.
Daarnaast zien ze hun in 1965 geschonken beeld aan de stad Groningen graag naar de Grote Markt verplaatst worden. Dat beeld, De Grote Verscheuring, staat op dit moment aan het Gedempte Kattendiep.
Vindicat benadrukt dat ze niet tegen meer groen in het centrum zijn, maar dat het ook op een andere manier kan dan nu wordt voorgesteld. 'Onze vereniging staat dan ook nadrukkelijk open voor vernieuwende en vergroenende initiatieven, zoals het realiseren van boombegroeiing, verticale tuinen en sedumdaken.' Vindicat zou daarom alsnog willen meedenken over de aanpak van de Grote Markt.