Een terugblik met Nunë en Davit: 'Het gaat nu veel beter met me'

Nunë en Davit
Nunë en Davit © RTV Noord
De donkere wolk boven het gezin van Stadjers Nunë (10) en Davit (7) is afgelopen jaar opgetrokken. Het gezin, dat Armenië ontvluchtte, kreeg op 30 september te horen dat ze in Nederland mogen blijven. Hoe gaat het nu met ze?
Eigenlijk willen ze niet meer in de media verschijnen, vertelt vader Tigran over zijn kinderen. Ze willen gewoon kind zijn en niet te veel meer terugdenken aan de moeilijke jaren die achter hen liggen. ‘Maar ik vind: we zijn zo goed geholpen door iedereen, en de media heeft daar ook aan bijgedragen. Daarom doen we nu nog een keer ons verhaal.’
Het verhaal van het gezin begint tien jaar geleden. De (dan nog kinderloze) ouders van Nunë en Davit, vluchten vanuit Armenië naar Nederland. Al snel komen er twee kinderen. Het gezin woont eerst in een asielzoekerscentrum, maar krijgt later via de Groningse stichting Inlia, die zich inzet voor vluchtelingen, een woning in de Oosterparkwijk.

'We trekken ons beroep in' verandert het leven van het gezin

De kinderen groeien op en gaan naar school, maar de dreigende uitzetting maakt dat hun leven stilstaat. Hun ouders mogen niet werken, ze hebben geen Nederlandse bankrekening en kunnen elk moment het land uitgezet worden.
Procedures volgen elkaar op. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat het gezin een tijd buiten beeld geweest is en dat ze daarom niet onder het kinderpardon kunnen vallen. Uiteindelijk blijkt op 30 september tijdens een van de laatst mogelijke zittingen dat de IND nooit goed in het dossier gezocht heeft. Hun adres stond vanaf 2012 in de papieren. De IND heeft er overheen gelezen, met alle gevolgen van dien. Met de woorden 'we trekken ons beroep in', verandert het leven van het Groningse gezin. Ze krijgen een toekomst.
Ik ben heel blij dat ik bij mijn vriendinnen en op school mag blijven
Nunë
De opluchting is groot op 30 september. Na de drukbezochte rechtszitting valt het gezin elkaar in de armen. Nunë en Davit, die tijdens de zitting zaten te tekenen en snoepjes aten, krijgen nauwelijks mee wat er gebeurt. Pas als iedereen om hen heen tranen van geluk huilt, dringt het tot ze door dat ze mogen blijven. Ze zijn sprakeloos en beseffen het nog niet helemaal.

'Groningers zijn heel vriendelijk voor ons geweest'

Inmiddels doen de kinderen zonder zorgen een spelletje bij de kerstboom. Het gaat een stuk beter met ze dan een paar maanden geleden. Ze ogen ontspannen en vrolijk. ‘Eerst sliep ik slecht’, vertelt Nunë. ‘Nu gaat het veel beter met mij. Ik ben heel blij dat ik bij mijn vriendinnen en op school mag blijven.’ Haar broertje Davit beaamt dat. ‘Het gaat goed nu’, zegt hij voordat hij zich weer op zijn spelletje concentreert.
Vader Tigran is enorm blij en dankbaar met alle hulp die het gezin de afgelopen jaren ontvangen heeft. 'Ik wil iedereen bedanken voor alle hulp. Groningers zijn heel vriendelijk voor ons geweest en hebben heel erg hun best gedaan voor ons. Dankzij die hulp mogen we hier nu blijven.’
Nog steeds staan Stadjers voor de familie klaar. Nu ze een verblijfsvergunning hebben, komt er ineens veel op het gezin af. Ze moeten een bankrekening openen, identiteitskaarten regelen en een nieuwe woning zien te vinden. Ook wil Tigran graag aan het werk. Dat ziet hij zonnig in: hij is druk bezig een eigen bedrijf te starten.