Danny Buijs na dit seizoen weg als trainer van FC Groningen (update)

Danny Buijs stopt na dit seizoen als trainer van FC Groningen
Danny Buijs stopt na dit seizoen als trainer van FC Groningen © Orange Pictures
De directie van FC Groningen heeft besloten om het aflopende contract van trainer Danny Buijs niet te verlengen. Daarmee kan de club voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer.
Buijs maakt het seizoen wel af, laat de club in een persbericht weten.
De 39-jarige Buijs is bezig aan zijn vierde jaar bij FC Groningen, dat hem in 2018 de kans bood aan de slag te gaan als hoofdtrainer in het betaalde voetbal. 'De aflopende overeenkomst met eerste assistent-trainer Adrie Poldervaart wordt eveneens niet verlengd', aldus FC Groningen.
Als het grootste deel liever heeft dat er volgend jaar een andere trainer is, dan is het heel simpel
Danny Buijs

Kritisch

In een gesprek met de pers eerder deze week was Buijs kritisch op zichzelf. Halverwege de competitie staat FC Groningen niet op een plek die past bij de ambitie van de club: twaalfde.
'Als het grootste gedeelte van de supporters of vrijwilligers liever heeft dat er volgend jaar een andere trainer voor de groep staat, dan is het heel simpel en ben ik sowieso in de zomer weg. Dat zeg ik omdat mijn band met deze club en de support die ik heb gehad van deze mensen, zeker in de beginperiode, zo extreem is geweest. Daar ben ik ze zo dankbaar voor dat me er alles aan gelegen is om hier op een waardige manier weg te gaan en niet tussentijds door een achterdeur', zei Buijs eerder deze week tegen RTV Noord.

'Seizoen goed en succesvol afmaken'

Na een evaluatie tussen directieleden, dus zonder Buijs, is het besluit genomen. 'We zijn daarbij tot de conclusie gekomen dat we geen contractverlenging aangaan. Danny heeft als hoofdtrainer tot nu toe goed gepresteerd bij FC Groningen en daarvoor verdient hij absoluut de complimenten. We zijn er met elkaar van overtuigd dat we ook dit seizoen goed en succesvol kunnen afmaken. Daar gaan we met elkaar keihard aan werken', aldus technisch directeur Mark-Jan Fledderus.
Misschien was iets meer in de spiegel kijken gewenst geweest voor Mark-Jan Fledderus
Stefan Bleeker - sportverslaggever RTV Noord

'Raar en bizar moment om het bekend te maken'

RTV Noord-verslaggever Stefan Bleeker noemt de timing van de aankondiging van het vertrek belachelijk. 'Dat hij vertrekt als hoofdtrainer is niet verrassend, maar het moment waarop dit wordt aangekondigd is vrij bizar. Er was afgesproken tussen de clubleiding en Buijs om na de winterstop te gaan evalueren om dan met elkaar het gesprek aan te gaan: gaan we wel of niet verder. Het is een raar en bizar moment om het op dit moment bekend te maken. Ik vind het vreemd.'
Ook noemt Bleeker de verklaring die FC Groningen wereldkundig maakt heel vaag. 'De club noemt geen reden waarom ze niet verdergaan met Buijs. Hij is daarvan vanmiddag op de hoogte gesteld en hij zal met een flinke kater de kerst ingaan.'

Andere verwachtingen

Bleeker vindt dat technisch directeur Fledderus de kritiek op de huidige prestaties van de FC ook meer op hemzelf moet betrekken. 'Hij heeft Buijs met een selectie opgezadeld en die selectie is niet in staat om de verwachtingen van de technisch directeur waar te maken. En daar kun je dan heel makkelijk de trainer op afrekenen, wat nu ook gebeurt, maar misschien was iets meer in de spiegel kijken gewenst geweest. Met middelmatige voetballers kun je niet bovengemiddeld presteren, dat kan niemand.'
We hebben sportieve prestaties geboekt
Danny Buijs

'Dankbaar'

Buijs zegt de club dankbaar te zijn voor het feit dat hij de kans heeft gekregen om hoofdtrainer van FC Groningen te worden.
'Ik ben er trots op wat we in die periode met elkaar hebben bereikt. We hebben sportieve prestaties geboekt en spelers hebben zich individueel kunnen ontwikkelen in onze manier van werken. Maar vooral de binding tussen club, team en supporters is in die jaren in mijn ogen op een ongelooflijk positieve manier gegroeid. Na dit seizoen ga ik een nieuw avontuur aan. Tot die tijd gaan we er met elkaar alles aan doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om ook dit seizoen succesvol af te sluiten.'
Dit bericht is aangevuld met een reactie van RTV Noord-verslaggever Stefan Bleeker, die FC Groningen op de voet volgt