Waar komt de Lelylijn in stad Groningen? 'De impact kan erg groot zijn'

Het ontwerp van het nieuwe Hoofdstation in Groningen
Het ontwerp van het nieuwe Hoofdstation in Groningen © Koen van Velsen architecten/Beauty & the Bit
De gemeente Groningen gaat bekijken hoe de Lelylijn een plek kan krijgen in de stad Groningen. 'De komst van zo'n spoorlijn heeft ruimtelijke consequenties', zegt wethouder Roeland van der Schaaf.
De Lelylijn is een spoorlijn die mogelijk wordt aangelegd tussen Groningen en Lelystad. De lijn loopt via Drachten en Heerenveen. In het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wordt er drie miljard euro voor opzij gezet.

'Enorme stap dichterbij'

'Daarmee komt de lijn een enorme stap dichterbij', zegt Van der Schaaf (PvdA). 'We gaan daarom nadenken over de vraag waar zo'n nieuw spoor komt te liggen.'
'Stel dat de lijn er echt komt: wat betekent dat dan in vervoerszin, maar ook in ruimtelijke zin voor Groningen? Wij denken dat de impact ervan erg groot kan zijn.'

Nog geen rekening gehouden in plannen

Als de lijn er definitief komt, dan zal dat ook op het nieuwe hoofdstation impact hebben. Dat station wordt de komende jaren verbouwd.
Tot nu toe is er in de verbouwing geen rekening gehouden met de komst van de Lelylijn. In de huidige plannen krijgen zowel de NS als Arriva daar twee sporen tot hun beschikking.
De globale plannen voor de verbouwing van het Hoofdstation, op rij gezet in 2019: