Omgeving Euroborg moet groener worden en krijgt er een groot kantoorpand bij

Het terrein waar het om gaat, aan de Boumaboulevard naast de Euroborg
Het terrein waar het om gaat, aan de Boumaboulevard naast de Euroborg © Marten Nauta/RTV Noord
De Groningse buurt Europapark moet groener worden. Dat wil de gemeente Groningen. Onder andere de Boumaboulevard, waar de Euroborg aan staat, wordt opgeknapt.
Tegenover de Euroborg, op de plek waar nu nog een veld met parkeerterrein P2 ligt, moet een nieuwe woon/werklocatie komen te staan.
'We willen dat er op deze plek kantoren en woningen komen te staan', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), die het 'groots wil invullen'. Onder het nieuwe complex moet een parkeergarage komen, die mogelijk ook voor bezoekers van FC Groningen-wedstrijden beschikbaar wordt.
Tussen de rijrichtingen op de Boumaboulevard moeten bomen komen.
Plattegrond van de plannen, met bomen tussen de wegen waar de Euroborg aan staat
Plattegrond van de plannen, met bomen tussen de wegen waar de Euroborg aan staat © Gemeente Groningen

Sociale huurwoningen

Aan de Tonkensstraat moeten bovendien 90 sociale huurwoningen komen. Die wil de gemeente daar ontwikkelen samen met woningbouwcorporatie Nijestee.

Betonnen blok

Ook komt er een 'beweegzone'. 'Daar kunnen mensen met hun hond of vrienden een rondje lopen', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).
Die zone, die ook om de Euroborg loopt, wordt ook 'aanmerkelijk vergroend'. 'Dat wordt een uitdaging, zeker in de omgeving van het stadion. Dat is toch nogal een stevig betonnen blok.' De gemeente denkt onder andere aan verschillende voetgangersbruggen. Op den duur moet het gebied zelfs verbonden worden aan het Zuiderplantsoen; het 'groene dak' van de verdiepte zuidelijke ringweg.

Verkeerssituatie Verlengde Lodewijkstraat

Als ander onderdeel van het wijkplan wordt de Verlengde Lodewijkstraat aangepakt. De straat wordt ruimer in de buurt van het gemeentekantoor, zodat auto's fietsers makkelijker kunnen passeren. De kruising tussen de Verlengde Lodewijkstraat en de Boumaboulevard wordt door RTV Noord-lezers beschouwd als een van de onveiligste verkeerspunten in de provincie.