Sloopplannen voor strokartonfabriek De Halm liggen klaar: 'Zoveel mogelijk behouden'

De voormalige strokartonfabriek De Halm
De voormalige strokartonfabriek De Halm © Hardscarf, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Er zijn plannen om een deel van strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk te slopen. Een meerderheid van de Groninger gemeenteraad is minder enthousiast over dat plan, maar volgens de wethouder is de sloop inmiddels onvermijdelijk.
Politiek Groningen werd door de directeur van het centrum voor architectuur en stedenbouw GRAS geattendeerd op de sloopplannen. Directeur Peter Michiel Schaap luidde de noodklok, omdat hij van mening is dat sloop voorkomen moet worden. GroenLinks, PvdA, D66 en SP zijn ook die mening toegedaan.

'Potentieel monument'

Het complex lijkt echter niet meer onder de sloophamer uit te komen. De gemeente heeft geen rol in het wel of niet door laten gaan van de sloop, de provincie heeft dat wel. De gemeente kan enkel advies geven. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) noemt De Halm een 'potentieel monument'.
'De huidige eigenaar is van goede wil, maar de realiteit is ook dat het gebouw dermate slecht is dat het een gevaar is voor de huidige omgeving', aldus Van der Schaaf. 'Dat is niet in de laatste jaren ontstaan, maar er is sprake van een proces van langere tijd.' Volgens de gemeente is het al gevaarlijk om rond het gebouw te lopen, omdat er sprake is van instortingsgevaar.

Gevelelementen en structuur behouden

De wethouder zal de provincie laten weten dat de gemeenteraad graag zoveel mogelijk van het gebouw wil behouden. 'Het gaat dan om gevelelementen en de structuur van het pand. Dan kan bij een toekomstige herontwikkeling zoveel mogelijk van het beeldbepalende karakter hersteld worden.'
Namens de partijen noemt Benni Leemhuis (GroenLinks) het teleurstellend dat behoud van het gebouw te laat komt.