Omwonenden winnen strijd om hoogspanningsmasten Aduard: 'Dit geeft een kick'

De elektriciteitsmast naast de Friesestraatweg
De elektriciteitsmast naast de Friesestraatweg © Niels Timmerman
TenneT gaat over tot de sloop van twee hoogspanningsmasten met telecomapparatuur bij Aduard en Den Horn. Dat laat het stroombedrijf weten aan de gemeente Westerkwartier.
Daarmee krijgen 55 omwonenden die protesteren tegen het behoud van de masten hun zin.
TenneT bouwt een nieuwe hoogspanningslijn tussen Vierverlaten en Eemshaven. Het bedrijf beloofde voor de start van de werkzaamheden dat alle oude masten worden gesloopt.

Telecomapparatuur

Toen in februari bleek dat het bedrijf er toch twee in afgeslankte vorm wilde laten staan omdat er telecomapparatuur in hangt, trokken omwonenden aan de bel bij de gemeente Westerkwartier. Zij vinden dat met het behoud van die masten een rommelig beeld in het landschap ontstaat.
Het college van B&W weigerde aanvankelijk op te treden, totdat advocaat Anna Kwint uit Aduard een handhavingsverzoek indiende bij de gemeente namens 55 omwonenden.
Uit juridisch advies dat de gemeente inriep van het ministerie van Economische Zaken bleek dat TenneT in overtreding is als het de masten laat staan. Omdat het bedrijf tot vier jaar na de start van de bouw van de nieuwe lijn de tijd heeft de masten te slopen, werd het handhavingsverzoek van advocaat Kwint afgewezen.

Illegaal

De gemeente nam het advies van het ministerie wél over en verklaarde daarmee dat de masten in 2024 illegaal worden. Daardoor voelde de afwijzing van het handhavingsverzoek toch als een overwinning voor de omwonenden.
Een woordvoerder van TenneT bevestigt nu dat de masten in 2023 worden gesloopt, nadat de nieuwe verbinding in gebruik is genomen.
Om de dekkingsgraad van het mobiele netwerk op peil te houden, zal het verantwoordelijke telecombedrijf Novec op zoek moeten naar alternatieven. Hoe precies, is onduidelijk. Het bedrijf zegt in gesprek te gaan met provider Vodafone en de gemeente Westerkwartier en wil verder niet reageren.
De gemeente laat weten dat gesprekken met Novec in de verkennende fase zitten. 'De verwachting is dat medio 2022 concrete opties zijn uitgewerkt. Zodra die er zijn, worden die gedeeld met de inwoners', zegt een woordvoerder.

'Dit geeft een kick'

Kwint is ‘ontzettend blij’ met het nieuws over de sloop. ‘Dit geeft echt wel een kick’, zegt de advocaat, die inmiddels dagelijks met een grote glimlach langs een van de masten naar haar werk rijdt.
Ze maakt zich geen zorgen over een eventuele nieuwe telecommast van Novec. ‘Daarvoor is een nieuwe vergunning nodig. Novec moet laten zien dat de nieuwe mast in de omgeving past. Bovendien zijn de palen voor telecomapparatuur een stuk slanker.’