Netbeheerders kunnen groei van zonneparken amper bijhouden

Zonnepanelen (ter illustratie)
Zonnepanelen (ter illustratie) © Pieter van Maele/ANP
Een forse groei aan nieuwe zonneparken in onze provincie plaatst netbeheerders TenneT en Enexis voor grote capaciteitsproblemen. Beide partijen investeren de komende jaren respectievelijk miljarden en miljoenen in het netwerk, desondanks is de ruimte voor nieuwe zonneparken de komende jaren zeer beperkt.
Enexis gaat de komende jaren 136 miljoen euro in het Groninger net investeren, TenneT investeert landelijk zo’n 11 miljard euro, waarvan 4 miljard in het noorden. De mega-investeringen zijn onder meer nodig om aan de groei van duurzame stroomopwekking te kunnen voldoen.

Grenzen van de groei

De netbeheerders doen hun best om ruimte te maken voor nieuwe zonneparken, maar lopen tegen de grenzen van de groei aan. ‘Dat heeft ook met eigen tijdsconstanten te maken’, legt Greetje Bronsema, strategisch adviseur energietransitie van Enexis uit aan Provinciale Staten van Groningen.
‘Grote zonneweides kunnen er binnen één tot twee jaar liggen, maar de uitbreiding van ons net kan wel drie tot zeven jaar duren. Wij kunnen niet altijd inspelen op de termijn van anderhalf jaar waarin de exploitant de zonneweide wil neerleggen. Daartegenover staat dat de exploitant aan de geldigheidsduur van de subsidie vast zit. Als dat geen gelijke tred met elkaar houdt, wordt het onderwerp van een intensief gesprek.’

'Ontzettend hard werken'

Plaatsvervangend directeur Robert Kuik van TenneT schetst dat het investeringsplan noodzakelijk is, maar dat het ‘ontzettend hard werken’ is om overheden en exploitanten de verduurzamingsdoelstellingen te laten halen. ‘Dat heeft alles te maken met de energietransitie waarin we zitten. We doen ons best om veel infrastructuur bij te bouwen. Dat is ook nodig, om alles wat er op ons afkomt te kunnen faciliteren.’
Enexis en TenneT leggen op het bedrijvenpark bij Ter Apelkanaal een nieuw hoogspanningsstation aan om de groeiende vraag naar ruimte voor duurzame stroomopwekking aan te kunnen. Tegelijkertijd worden er de komende jaren door TenneT uitbreidingen van het hoogspanningsnetwerk gerealiseerd bij Musselkanaal, Stadskanaal en Veendam.

Buiten de RES gerekend

‘En we hebben de uitwerking van de Regionale Energiestrategie 1.0 nog niet eens meegenomen’, stelt Kuik. De provincie Groningen en de Groninger gemeenten hebben zich als doel gesteld om 5,7 Terawattuur aan duurzame stroomopwekking te realiseren. Enexis en TenneT geven aan voor een geweldige uitdaging te staan.

Zoektocht naar personeel

Die uitdaging wordt vergroot door de krappe arbeidsmarkt, zegt Bronsema. ‘Het vinden van voldoende personeel is een uitdaging om het groeiende werkpakket te kunnen uitvoeren. Ook op het gebied van materialen merken wij schaarste. De vraag is groot en hierdoor kunnen wij niet heel gemakkelijk opschalen.’