Woonwijk op oude plek kartonfabriek De Eendracht in Appingedam wordt mix van sociale huur, koop en villa's

Het gebied vanuit de lucht, met rechts delen van de oude strokartonfabriek
Het gebied vanuit de lucht, met rechts delen van de oude strokartonfabriek © Gemeente Eemsdelta/Woonlandschap Eendracht
Op de plek waar voorheen strokartonfabriek De Eendracht in Appingedam stond worden 24 koopwoningen en 24 sociale huurwoningen gebouwd.
De plannen zijn al in een vergevorderd stadium: de bouwgrond is door de gemeente verkocht en ook de ontwerpen zijn goedgekeurd.
Woonstichting Groninger Huis en woningcorporatie Woongroep Marenland gaan over het beheer van de woningen. Bouwbedrijf Kooi is in de arm genomen voor de ontwikkeling.
Een impressie van de woonwijk De Eendracht vanuit de lucht
Een impressie van de woonwijk De Eendracht vanuit de lucht © AAS Groningen/HJK Architecten

Mix van woningen

De sociale huurwoningen zijn rijtjeshuizen die in drie rijen aan een groen pleintje worden gebouwd. In de wijk worden ook zes watervilla's en 18 verandawoningen gebouwd, die zullen worden verkocht.
Laatstgenoemde huizen zijn twee-onder-een-kapwoningen met een tuin. De villa's bestaan uit twee lagen en 'zweven' volgens de architect boven het water.
Wethouder Annalies Usmany noemt de eerste ontwerpen 'eigentijds' en 'passend bij de omgeving'. 'Ook de variatie in woontypes voldoet aan de grote vraag op de woningmarkt op dit moment.'
De verandawoningen
De verandawoningen © AAS Groningen/HJK Architecten

Loods tegen vlakte

Naar verwachting begint de bouw begin 2022. De gemeente gaat dan ook aan de slag met de aanleg van straten, parkeerplekken en groen. Een naastgelegen loods in het gebied moet hiervoor worden gesloopt.
In het gebied zijn ook plannen voor de realisatie van 168 zorgwoningen voor Zorginstellingen De Hoven, De Zijlen en 's Heeren Loo. De gemeente werkt naar eigen zeggen die plannen nog uit.