Remon Vos: De man van zes miljard

Remon Vos
Remon Vos © Eigen foto
Geld, status, roem en macht. Remon Vos heeft het in overvloed, maar het zegt de man van zes miljard bar weinig. Wie is deze onbekende Oost-Groninger, die pijlsnel is gestegen in ranglijst van rijkste Nederlanders en dit jaar zomaar op positie twee van de Quote 500 te vinden is?
Met een haastige pas stapt hij de lobby van het hotel binnen. Een man met een stevig postuur, gehuld in een lange jas. Deze man bezit meer vermogen dan alle andere Nederlanders, op één na. Hij moet Charlène de Carvalho-Heineken, met 13,5 aan biermiljarden voor zich dulden.
In zijn linkerhand draagt Vos een bruine leren aktentas. De andere hand steekt hij joviaal uit. Hij stelt zich met zijn voornaam voor. Zonder zich verder ook maar een moment te bekommeren om coronamaatregelen beent hij zonder mondkapje doelgericht naar een tafel bij het raam.

De kleinste die er is

Een klein half uur geleden is vastgoedmiljardair Vos op vliegveld Eelde geland. Zijn privé-jet heeft hij er geparkeerd op het platform. Het is een glimmend zwarte Gulfstream, aangedreven door straalmotoren. ‘De kleinste die er is’, aldus Vos een tijdje terug in het tijdschrift Quote.
Energiek steekt Vos van wal. Geen spoor van vermoeidheid van de overvolle werkweek, gevuld met lange dagen, waarop hij met zijn vliegtuig Europa doorkruist met een vanzelfsprekendheid waarmee een ander op de fiets stapt. Steevast heeft hij om zeven uur ’s ochtends zijn eerste afspraak.
Het was een week zoals Vos die leeft. Zaterdag een week eerder kwam hij in alle vroegte vanuit Belgrado naar Praag gevlogen, waar hij zijn Big Lunch hield voor honderd geïnviteerde zakenrelaties uit allerlei Europese landen. ‘Was gezellig’, zegt Vos. ‘Het duurde tot tien uur, maar ik ben eerder vertrokken om Max te zien in Abu Dhabi.’ Hij heeft de glinstering nog in de ogen.

Megadeal in Duitsland

Maandagochtend was hij weer present op zijn kantoor in Praag, de hoofdvestiging van zijn bedrijf CTP, Central Trade Park. ’Ik was wat later weg, want er was iets met gezeur natuurlijk. Rond middernacht kwam ik aan in mijn hotel in Boekarest.’
De dag erop vertrok hij om half zeven voor een meeting over nieuwe projecten in Roemenië. CTP is er marktleider in projectontwikkeling meldt Vos terloops. In de avond vloog hij naar Brno in Tsjechië om er een collega op te pikken en door te vliegen naar Berlijn voor overleg over de grootste deal in de historie van CTP: de overname voor 1,3 miljard euro van de Duitse projectontwikkelaar Deutsche Industrie Reit AG.
Dan door naar Warschau, vervolgens terug naar Brno en dan nu Eelde. Vos is een paar dagen in het Noorden. De wereld van de megadeals en grote geld staat heel even stil. Hij is in Groningen vanwege de verjaardag van zijn broer. Of broertje, zoals Vos hem noemt. Remon is een paar jaar ouder.
Remon Vos
Remon Vos © Eigen foto

Liever niet in de schoolbanken

Hier is hij terug bij zijn roots. Remon Vos (51) werd geboren in Stadskanaal en groeide daar op. Na de scheiding van zijn ouders bracht hij zijn tijd vooral door in Winschoten. De schoolbanken waren niet echt aan hem besteed. Liever ging hij wat doen; auto’s wassen, werken in een slagerij of in de telefoonzaak van zijn vader aan het Damsterdiep in Groningen.
Ook zijn vrouw leerde hij hier kennen: Carolien, dochter van een hoofd van een basisschool in Heiligerlee. Hij ontmoette haar in de trein van Winschoten naar Groningen, onderweg naar de detailhandelsschool. Carolien is nog steeds zijn vrouw. Het gezin Vos heeft twee inmiddels volwassen kinderen en woont nabij Praag op een landgoed van tien hectare, met ezels, schapen en kippen.
Hij woont nu al ruim twintig jaar in Tsjechië. De vervallen boerderij en brouwerij op het landgoed zijn gerenoveerd en Vos heeft er een huis laten neerzetten dat is geïnspireerd op een villa-ontwerp van de beroemde Bauhaus-architect Mies van der Rohe.
Voor de inrichting schakelde hij bekenden van vroeger in: Bart Vos van Maupertuus voor het interieur en een zakenvriendje uit Leek deed de verlichting. Vos is dol op design.
Zakelijk gezien betekent Groningen niks voor me, ik wil veel meer
Remon Vos
Na zoveel jaren Tsjechië is Groningen ver weg, ook in zijn gedachten. ‘Ik vind het hier hartstikke mooi, wanneer ik met mijn vrouw een rondje Blauwestad fiets of een rondje hardloop door Winschoten. Maar of ik hier thuishoor?’
Vos denkt een paar seconden na en zegt dan: ’Nee.' Hier wat kopen en wonen, dat ziet hij zichzelf niet zo gauw meer doen. Zakelijk dan? Resoluut: ‘Nee, nééhee. Zakelijk gezien betekent het niks voor me. Ik wil veel meer.’

Meester en gezel

Maar hier begon het wel allemaal. Wanneer de 20-jarige Remon Vos een gezel zou zijn geweest, dan waren Groningse zakenlui als Johan Brakema en Nantko Post zijn meesters. Die eerste maakte kennis met de jonge Vos via zijn vader.
‘Een jongen die blaakte van het zelfvertrouwen’, vertelt Brakema over hun eerste ontmoeting. Brakema maakte destijds furore als eigenaar van de eerste McDonalds-vestiging in het Noorden, in de Herestraat in Groningen. ‘Er kwam zoveel energie van Remon af. Hij was ontzettend overtuigd van zichzelf en wist dat hij het ging maken in deze wereld.’
Brakema nam Vos op sleeptouw en introduceerde hem in zijn netwerk. Daarin zat ook Nantko Post, directeur van Post Pallets in Finsterwolde. Brakema vertelt: ‘Remon kon voor Nantko aan het werk. Hij kreeg een prachtig aanbod met een mooi salaris met commissie en provisie. Remon weigerde. Het gesprek ging wat heen en weer en Remon zei: ‘Nantko, als ik zo oud ben als jij nu heb ik veel meer geld dan jij.’
Nantko, als ik zo oud ben als jij nu heb ik veel meer geld dan jij
Remon Vos
Post kan er nu wel om lachen. ‘Remon had een geweldige drive, echt enorm. Ik heb zelden iemand meegemaakt die dat zo sterk had. Hij ging ervoor, wist wat hij wilde en was bereid er heel veel voor aan de kant te zetten. Het is hem echt niet komen aanwaaien, hij heeft er knoeperhard voor gewerkt.’
Nantko Post had graag met Vos verder gewild. ‘Maar ik bleef in het hout en Remon ging het vastgoed in.’
Via Brakema kwam Vos ook in contact met Klaas Oolders van Zwartwoud-Hoza, dat bedrijven had in Hoogkerk en Scheemda. In opdracht van Oolders zette Vos voor Hoza in Tsjechië een productievestiging op waar stalen supermarktkarretjes werden gemaakt voor pakken melk en andere zuivel.

Kiem van de miljardenonderneming

Dat was begin jaren negentig, een paar jaar na de val van de muur, op een bedrijventerrein aan de snelweg tussen Praag en Brno. Het terrein was gekocht en ontwikkeld door Brakema en de inmiddels overleden Winschoter advocaat Eddy Maas. CTP - Central Trade Park - doopten de Groningse zakenpartners het bedrijventerrein nabij Humpolec. Het vormde de kiem van de huidige miljardenonderneming van Remon Vos.
Die zag een wereld van kansen in het voormalige Oostblok. Vos nam afscheid van Hoza en werd mede-eigenaar in CTP. Met Eddy Maas ging Vos verder met het kopen van grond, ontwikkelen van bedrijventerreinen en het bouwen van bedrijfshallen, ook in andere Oost-Europese landen. Na het overlijden van Eddy Maas kocht Vos de nazaten Maas uit en bouwde hij verder aan zijn imperium.
Het eerste CTP-bedrijventerrein bij Humpolec in Tsjechië
Het eerste CTP-bedrijventerrein bij Humpolec in Tsjechië © Remon Vos
CTP is nu actief in tien landen, is marktleider in industrieel vastgoed in vier van die landen en heeft 450 mensen in dienst. West-Europa wordt belangrijker voor Vos. In het Amsterdamse havengebied kocht CTP onlangs voor 307 miljoen euro het distributiecentrum XXL Cityhub en in Duitsland is de eerder genoemde deal van 1,3 miljard in voorbereiding.
In maart van dit jaar kreeg CTP een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. En met 85 procent van de aandelen in zijn bezit komt het vermogen van Vos uit op 5,7 miljard euro.

Nog lang niet klaar

Maar Vos is nog lang niet klaar. Over een jaar of vijf moet CTP van Vos dubbel zo groot zijn, een bedrijfswaarde van twintig miljard sluit hij niet uit. Streeft hij misschien mevrouw Heineken wel voorbij. Allemaal niet zo interessant, die lijstjes, zegt hij eerst. Dan lachend: ‘Natuurlijk wil ik liever nummer één worden, dat is duidelijk. Maar het wordt nog een hele klus, het gat is te groot.’
In weerwil van het astronomisch vermogen dat hij heeft opgebouwd, zegt hij weinig te hechten aan bezit of de status die ermee gepaard gaan. Sterallures zijn de geboren Kanaalster vreemd.
Ik ga dus niet rondrijden in een dikke auto
Remon Vos
Een vastgoedtycoon, een nieuwe Trump? Alsjeblieft zeg. ‘Ik ga dus niet rondrijden in een dikke auto en zeggen: kijk eens wat ik allemaal heb gebouwd. Dat vind ik geen mooie eigenschap. Eigenlijk heel slecht.’
‘Ik zou een heel groot over the top-kantoor kunnen bouwen, een toparchitect als Rem Koolhaas erbij halen, een helikopter op het dak en in grote letters CTP erop zetten. Ook zou ik kunnen stoppen met overal naartoe vliegen en tegen iedereen zeggen dat ze maar bij mij moeten komen, maar zo ben ik niet, ik wil gewoon lekker vroeg beginnen en met de jongens aan het werk zijn. Het is misschien toch mijn Groningse nuchterheid.’
Het distributiecentrum XXL Cityhub in de Amsterdamse haven werd onlangs aangekocht door het CTP van Remon Vos
Het distributiecentrum XXL Cityhub in de Amsterdamse haven werd onlangs aangekocht door het CTP van Remon Vos © Eigen foto

Niet breed thuis

Er lijkt weinig sleet te zitten op zijn drive en ambitie. Waar die drang vandaan komt? Het is hem allemaal ook maar overkomen, vindt Vos. ‘Ik ging naar Tsjechië gewoon omdat ik geld wilde verdienen. Ik wilde onafhankelijk zijn van iedereen.’
Maar dieper nog lijkt Vos motivatie te halen uit zijn jongere jaren. ‘We hadden het niet breed thuis. Al heel vroeg had ik in de gaten dat wanneer je echt iets wilde, dat je daar dan ook zelf voor moest zorgen.' Arm zijn, dat wilde hij in elk geval nooit meer.
Of alles wat hij aanraakt in goud verandert? Nee uiteraard niet. Tegenslagen waren er op persoonlijk vlak. Het gezin werd hard getroffen door ziekte, onder meer van zijn vrouw Carolien.
Het bleef ook hemzelf niet bespaard. Vos raakte in 2007 serieus overwerkt. ‘Echt heftig. Een burn-out, een hele dikke. Ik belandde in het ziekenhuis. Man, ik had het zo koud. Maar het was gewoon psychisch. Heel raar, maar ik kon de trap niet eens meer op. Maar nooit heb ik gedacht: ’Is dit het wel waard?’ Nee, voor mij hoort het er gewoon bij.’
Ik heb mijn bezit niet gestolen, het is het resultaat van hard werken
Remon Vos
Vos zegt nu op het punt te zijn beland dat hij zijn welvaart ook op een andere manier wil inzetten. Binnen CTP heeft hij het sociale doel naar zich toe getrokken. Zo realiseert CTP op de bedrijfsparken standaard een door CTP betaalde dokterspost. Vos: ‘Iedereen op het bedrijfspark kan er gratis gebruik van maken. We bieden ook educatie aan in de clubhuizen op de parken: EHBO-lessen, taalonderwijs en ook sport.’
Want natuurlijk is het onevenwichtig dat één persoon zoveel bezit, vindt Vos zelf ook. Maar, nuanceert hij: ‘Wat ik heb gedaan is niks speciaals. Ik heb het niet gestolen, het is gewoon het resultaat van hard werken. Er zijn maar weinig mensen die er zo veel voor willen laten. En vergeet niet dat CTP economische groei heeft gebracht waar mensen een baan aan hebben overgehouden en een salaris aan verdienen.’

Filantroop

‘Wanneer je een goede zakenman bent, krijg het op een gegeven moment ook weer terug omdat mensen jou...’ Vos is plotseling even stil en lijkt de juiste woorden te zoeken. ‘Niet dat ze je het gunnen, dat vind ik een dom woord. Maar mensen werken graag met je samen, omdat je voor anderen een goede partner bent.’
‘Ik zou inderdaad in de tweede helft van mijn leven ook nog andere, hele mooie dingen met mijn geld kunnen gaan doen.’ Vos klopt af op tafel. ‘Ik zou voor mijn dood een van de grootste filantropen kunnen zijn.’