Politie bereidt zich voor op oud en nieuw: 'Voorkomen dat het uit de hand loopt' (update)

Een nieuwe camera moet de situatie aan de Zuiderweg in Hoogkerk  in de gaten houden
Een nieuwe camera moet de situatie aan de Zuiderweg in Hoogkerk in de gaten houden © Patrick Wind/ 112Groningen.nl
Tweehonderd kilo vuurwerk in een schuur bij een woning in Oude Pekela. Een 17-jarige die zonder medeweten van zijn ouders illegaal en zwaar vuurwerk onder zijn bed bewaart. De politie heeft momenteel de handen vol aan opsporing.
‘Mensen realiseren zich niet welke risico’s ze lopen met zwaar en illegaal vuurwerk. Dit kun je bijna geen kwajongensstreken meer noemen’, zegt Joop de Schepper. Hij is Hoofd Operatiën bij de politie Noord-Nederland.
Toch is dat precies wat de politie in deze periode doet: kwajongens - het zijn vaak jongens of jongemannen die zwaar vuurwerk aantrekkelijk vinden - opsporen, om te zorgen dat het illegale vuurwerk van de straat verdwijnt.

Brief op de mat

Mensen die bekend zijn bij de politie vanwege zwaar vuurwerk, kunnen een brief op de mat verwachten waarin staat dat de politie ze in het vizier heeft. Als het gaat om jongeren, worden hun ouders ingeseind. ‘Die weten niet altijd wat hun kind vorig jaar gedaan heeft, daarom betrekken we ze erbij’, zegt De Schepper. ‘We willen voorkomen dat het op de avond zelf uit de hand loopt.’
In Noord-Nederland gebeurt dat bovengemiddeld vaak, zo zegt De Schepper. Vorig jaar, toen er ook een vuurwerkverbod van kracht was, zijn er landelijk 60 procent minder slachtoffers gevallen. Dat betekent niet alleen minder omstanders die letsel opliepen, maar ook minder schade aan huizen of straatmeubilair en minder risico’s voor hulpverleners.
Corona dwingt ons om na te denken hoe we oud en nieuw in de toekomst in kunnen vullen
Joop de Schepper, politie Noord-Nederland

Alternatief voor vuurwerk is lastig

Die lijn wil de politie graag doortrekken. Maar er zijn ook complicerende factoren. ‘Corona maakt het lastiger om een alternatief voor vuurwerk te verzinnen, maar dwingt ons wel om na te denken over hoe we oud en nieuw in de toekomst in kunnen vullen. Er is nu nergens een vuurwerkshow mogelijk, of een goed georganiseerd feest om mensen bezig te houden die nacht’, zegt De Schepper.
Carbidschieten is wel een populair tijdverdrijf rondom de jaarwisseling in Noord-Nederland. ‘Dat wordt doorgaans goed georganiseerd, maar carbidschieten is vanwege de coronamaatregelen dit jaar ook wat karig. Dorpen zouden hun eigen carbidverenigingen kunnen oprichten om dit in goede banen te leiden.’
We weten dat in bepaalde chatgroepen gehandeld wordt
Joop de Schepper, politie Noord-Nederland

Politie zit ook in online handelgroepen

Net zoals voorgaande jaren zet de politie de zoektocht naar illegaal vuurwerk ook online op. ‘We weten dat in bepaalde chatgroepen gehandeld wordt. Niet alleen in vuurwerk, maar ook in wapens en drugs. Het valt op dat daar vermenging plaatsvindt met andere vormen van criminaliteit.’ De politie is in zulke groepen vaak zichtbaar en onzichtbaar aanwezig.
De politie heeft niet de illusie dat het dit jaar een volledig knalvrije jaarwisseling wordt. ‘We proberen het afsteken van vuurwerk zoveel mogelijk te voorkomen door de aandacht te richten op de gebruiker en te voorkomen dat er vuurwerk afgestoken wordt.’

Update: Meer maatregelen

In de aanloop naar oud en nieuw worden meer maatregelen duidelijk die worden getroffen. Zo is er een camera opgehangen aan de Zuiderweg in Hoogkerk (zie foto bij het artikel), waar de politie dinsdag ook het gebied in kaart brengt met een helikopter.
De burgemeester van Midden-Groningen heeft een woning gesloten waar eerder 235 kilo illegaal vuurwerk werd aangetroffen.
In verschillende wijken in stad-Groningen zijn zo'n 50 wijkbegeleiders van de WIJ-teams in Groningen op straat om zich tussen jongeren en buurtbewoners te begeven. 'We zijn beschikbaar voor de jeugd en andere inwoners, maken een praatje en als er samenscholing plaatsvindt, wat niet mag tijdens de lockdown, proberen we inwoners daarop te wijzen. Dat is onze taak.' WIJ onderstreept daarbij dat de begeleiders zelf niet handhaven.