Hero en Sofia slapen met kerst in hun aardbevingsbestendige boomstammenhuis

Een huis gemaakt van boomstammen. In Scandinavië en Amerika zie je het vaker maar in Nederland trekt het bekijks. Zo ook bij Sofia Bron en Hero van Maar in Overschild. Door aardbevingsschade werd hun oude huis afgebroken en na veertien maanden in een caravan, slapen ze tijdens kerst eindelijk in hun nieuwe huis.
'Heel Overschild wordt opnieuw gebouwd op een aantal huizen na, die worden verstevigd', vertelt Van Maar. 'De huizen bewegen hier snel bij aardbevingen door de veengrond. Vandaar dat we hier allemaal een nieuw huis 'krijgen''.
Hero en Sofia slapen met Kerst in hun aardbevingsbestendige boomstammenhuis

Aardbevingsbestendig

Hero en Sofia hebben gekozen voor een boomstammenhuis uit Roemenië. 'Het is mooi en het heel erg knus om in te wonen', vertelt Sofia. 'En het kan heel goed tegen aardbevingen. We zullen hier jammer genoeg aardbevingen blijven houden en hout gaat niet scheuren, behalve door de droogte.'

Hulp uit Roemenië

Het huis van Hero en Sofia is in Oost-Europa gebouwd. 'Daar werd-ie ook weer afgebroken en op vrachtwagens naar Nederland gebracht', vertelt Sofia. 'De mannen die het huis in Roemenië hebben gebouwd, kwamen mee naar Overschild en hebben het huis hier weer in elkaar gezet.'

Van caravan naar grote-mensen-bed

De maanden in de caravan hebben Hero en Sofia niet als heel vervelend ervaren. 'Het was heel gezellig', vertelt Sofia. 'In de zomer gingen we 's ochtends aan de picknicktafel ontbijten net als op de camping', vertelt Hero. 'Maar we zijn nu ook wel blij met de ruimte'.
Van woensdag op donderdag hebben Sofia en Hero voor het eerst in het nieuwe huis geslapen. 'Eindelijk weer in een grote-mensen-bed', zegt Sofia. 'Ik heb wel drie keer gevoeld vannacht, maar ik kon haar nergens vinden', vertelt Hero lachend.