Winkeliers Ter Apel willen direct straf voor stelende asielzoekers: 'Ze zijn niet onder de indruk van een reprimande'

Ondernemers in Ter Apel hebben al langere tijd last van een hoog aantal winkeldiefstallen (archieffoto)
Ondernemers in Ter Apel hebben al langere tijd last van een hoog aantal winkeldiefstallen (archieffoto) © Jos Schuurman/FPS
Ondernemers in Ter Apel willen dat stelende asielzoekers meteen gestraft worden geen als ze voor het eerst een winkeldiefstal plegen. Momenteel krijgen ze bij een eerste diefstal een waarschuwing. ‘Je moet gewoon duidelijk laten zien dat je aan de beurt bent als je jat’, zegt Peter Erdman van de ondernemersvereniging.
Op dit moment loopt er landelijk een proef waarbij winkeldieven bij het eerste vergrijp een waarschuwing krijgen in plaats van strafvervolging. Op die manier proberen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) capaciteit vrij te spelen en de afhandeling te versnellen. De ondernemer moet dan wel akkoord gaan met het geven van een reprimande.
Ondernemers in Ter Apel hebben al een aantal jaren last van asielzoekers die stelen in hun winkels. Het is voornamelijk een groep asielzoekers uit zogeheten veilige landen die nauwelijks kans maken op asiel. Gedurende de periode dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beslist over hun asielaanvraag, moet Nederland ze opvang bieden volgens Europese wetgeving.

Burgemeester niet blij met proef

Ondernemersvereniging Mercurius, de ondernemersvereniging van Ter Apel, heeft nu besloten dat zo’n reprimande voor asielzoekers niet afdoende is. ‘Wij willen niet dat iemand hier de boel verstiert vervolgens teruggaat naar het asielzoekerscentrum en zegt: Hieperdiepiep, je kan hier alles doen en je krijgt alleen maar een waarschuwende vinger', zegt Erdman.
Op zich is de reprimanderegeling een uitstekend iets, maar niet in het geval het wordt toegepast bij asielzoekers
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde
Ook burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is niet blij met die proef in Ter Apel. Hij heeft er zelfs aandacht voor gevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. ‘Op zich is de reprimanderegeling een uitstekend iets, maar niet in het geval het wordt toegepast bij asielzoekers’, zegt hij.
Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde
Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde © Martijn Klungel/RTV Noord
‘Voor iemand die hier in Nederland woont heeft een reprimande gevolgen. voor je baan, opleiding, of reputatie. De groep waar we in Ter Apel veel last van hebben, rondzwervende jongemannen, is niet onder de indruk van een reprimande omdat het verblijf hier vaak tijdelijk en kort is’, aldus Velema.
De burgemeester heeft aan het ministerie gevraagd wat het gaat betekenen voor Ter Apel als de proef wordt omgezet in landelijk beleid. Een officieel antwoord van het ministerie zegt de burgemeester nog niet te hebben gekregen.
Het kan niet zo zijn dat iemand hier kan jatten en er vervolgens een wijzend vingertje wordt opgestoken en wordt gezegd: ‘niet weer doen hè?’
Peter Erdman - ondernemersvereniging Mercurius

Ondernemers collectief: 'Geen reprimande bij winkeldiefstal'

De ondernemers hebben inmiddels ook aan de bel getrokken bij de politie. De ondernemersvereniging heeft in een gesprek duidelijk gemaakt dat ze niet willen dat winkeldieven in Ter Apel er vanaf komen met een waarschuwing.
Erdman: ‘Daar ben ik pislink over als dat soort dingen gebeuren, want wij zitten hier met de gebakken peren. Het kan niet zo zijn dat iemand hier kan jatten en er vervolgens een wijzend vingertje wordt opgestoken en wordt gezegd: ‘Niet weer doen hè?’’
Volgens de voorzitter van de ondernemersvereniging is hem beloofd dat de winkeldieven geen reprimande meer krijgen. ‘Wij hebben een schriftelijke bevestiging dat het niet meer gaat gebeuren’, aldus Erdman.

Politie minder stellig

Een woordvoerder van de politie stelt het iets minder stellig. Zij geeft aan dat de agenten in Ter Apel alsnog bij elke winkeldiefstal vragen of de winkeldief een reprimande mag krijgen van de ondernemer, ongeacht het statement van de ondernemers in Ter Apel.